Кроскултурна стена от мъниста

Как барелефната скулптура от мултижанровия артист Ник Кейв свързва две култури?

Автор: Силвия Борисова

Ник Кейв. 2012. Барелефна скулптура. (Конски мъниста, чистачки за лула, пайети, намерени предмети. 610 х 762 кв. см). Американско посолство в Дакар, Сенегал.
© Nick Cave – Visual Artist Facebook page

На стената в преддверието на американското посолство в Дакар е чудодейно закрепена монументална барелефна скулптура – конгломерат от хиляди пъстроцветни нанизи с конски мъниста, чистачки за лула, пайети и предмети, събрани от два континента: Африка и Северна Америка.

Инсталирана през 2012 г., творбата на базирания в Чикаго художник Ник Кейв е съчетание от релефни кръгове и петна от заплетени пъстроцветни мрежи, заемащо цели 46 квадратни метра; тежи внушителните 227 килограма и направата ѝ е отнела повече от 3 месеца на Кейв и десетимата му асистенти. Барелефната скулптура, съобразена с мястото и средата, съвсем буквално свързва парчета от американската и сенегалската култура и по такъв начин се е превърнала в символ-обединител на хората.

Кураторите на проекта Вирджиния Шор и Робърт Сопелса работят по програмата „Изкуство в посолствата“ (Art in Embassies), ръководена от Държавния департамент на САЩ. Програмата насърчава междукултурния обмен чрез визуални изкуства и обхваща вече над 200 места в 189 страни.

А ето и как е създадена шарената барелефна стена, обединяваща две култури и художествените изразни средства на Кейв и още трима местни артисти – Сени М’Байе, Ломан Павличек и Дауда Н’Диайе:

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *