Предразсъдъците излизат на повърхността

Да си намериш място в киносалона може да се окаже предизвикателство

PublicDomainPictures, pixabay.com

Мислили ли сте си, че сте ваксинирани срещу предразсъдъци? Изобщо колко толерантни сте? Прочетете текста по-долу, за да видите как предубедената ни нагласа изскача от подсъзнанието ни, без дори да ни пита.

Мария е с група приятели в претъпкан киносалон. Секунди преди светлините да угаснат, тя забелязва, че е невъзможно да си намери място до приятелите си. Принуждава се да си търси място другаде, сред непознати.

„Съвсем несъзнателно започнах да преценявам кой седи отляво или отдясно. Изборът ми се основаваше на възраст, етнос, начин на обличане, даже и пол. Едва десет минути след като филмът започна, осъзнах, че сигурно щеше да е по-добре да си бях избрала мястото според разстоянието му от екрана…“

В такава ситуация е важно да сте самокритични. Затова не се притеснявайте да анализирате действията си. В случай, че усетите нещо нередно или че действате предубедено, нищо не пречи да смените поведението си или да запомните урока, който сте научили.

Минете ли през тази фаза, значи сте постигнали много. Но това не е краят. Не забравяйте да споделяте опита си и бъдете отговорни към личността на другите, след като веднъж сте осмислили причините за предубеденото поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *