Дискриминацията, скрита в значението на думите

Защо хората от бялата раса се наричат експатриати, когато живеят и работят извън родината си, а хората от всички други раси се наричат имигранти?

Автор: Силвия Борисова

Photo credits: Matt Brandon

Езиците все още крият думи с йерархичен нюанс, според който дадена група хора превъзхожда другите. Една от тези останали думи на скрита дискриминация е думата „експатриат“ (англ. expat).

Какво означава да бъдеш експатриран? И кой е експатриат? На тези въпроси отговаря журналистът с африканки корени Мавуна Ремарк Кутонин в статията си за „Дъ Гардиън“ „Защо белите са експатриати, докато останалите от нас са имигранти?“. Експатриатът е лице, което пребивава временно или за постоянно в държава, различна от тази, в която е отраснало. Терминът идва от латинските думи ex – извън, и patria – страна, родина.

От това определение узнаваме, че експатриат е всеки човек, който работи извън страната си за определен период от време – независимо какъв е цветът на кожата му или коя е родината му. В действителност обаче това название се отнася единствено до белите хора от Западния свят, отиващи да работят в чужбина. Африканците, арабите, азиатците са имигранти – експатриати са единствено европейците, отличаващи се по този начин спрямо „по-низшите раси“.

Американският ежедневник „Уолстрийт Джърнъл“, най-разпространеното в света издание за финансова информация, дори е създал блог, посветен на живота на експатриатите. Кристофър Деулф стига до следното заключение в една от статиите си в блога, „Кой в Хонконг е експатриат в крайна сметка?“: „Някои пристигащи са описвани като експатриати; други – като имигранти; а трети – просто като мигранти. Етикетът варира според социалната класа, страната, от която е родом човек, и икономическия статус. Всички хора с корени в западна страна са приемани за експатриати… Домашните прислужници с филипински произход са просто гости – независимо дали живеят на новото за тях място от десетилетия. Говорящите мандарин китайци на континента рядко са смятани за експатриати… Това е двоен стандарт, вплетен в официалната политика“.

Кутонин посочва, че ситуацията в Европа и Африка е на практика същата, по всяка вероятност заради внасянето на британската култура в части от южния континент. Дори най-добрите африкански специалисти в различни културни и научни области не са смятани за експатриати, когато започнат работа в Европа. Отговорност пред езика ни и думите, които изговаряме, както и пред употребата на скритите значения в тях, е да разобличим отколешните привилегии на идеологията за превъзходството на бялата раса и всички митологеми около нея.

Много поучителен и изненадващ в същото време, точно в тази насока, е един социален експеримент на датския сайт за терсене на пътувания „Момондо“ – The DNA Journey, проведен с 67 участника от най-различни етноси и раси, в който на място пред всички се разкриват резултатите от ДНК теста, направен на всеки от тях:

Генотипът – нашият набор от унаследени гени, се оказва толкова относителен и хибриден, че и най-голямото въображение блокира пред този факт. Имената на расите и етносите по чисто външни признаци се оказват реална митология за големи и малки. 

Източници: 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *