В търсене на подкрепа: споделяне със семейството

Винаги има кой да те изслуша

Автор: Пл@тформа за толерантност

Не във всяка ситуация се чувстваш готов да се обърнеш към някого вкъщи, за да споделиш проблем от личния си живот и отношения с хората или болезнен за теб момент, в който са те обидили и наранили. Но най-често семейството е наистина добър източник на подкрепа – защото каквото и да се случва в големия свят навън, у дома те познават по-добре, отколкото си мислиш, най-малкото защото сте заедно под един покрив през голяма част от времето. А хората, с които живееш, и в добро, и в лошо познават характера ти, навиците ти, емоциите ти и начина ти на мислене и действие – дори и когато не говорите открито за тези неща.

Можеш да си зададеш няколко въпроса, за да разбереш към кого от семейството си е най-добре да се обърнеш:

Мога ли да му/ѝ се доверя, че няма да разпространи историята ми, ако това е важно за мен?

Ще ми създаде ли трудности? Ще ме разстрои ли още повече?

Може ли да ми помогне или да намери някого, който да ми помогне?

Искам ли да споделя с някого, който не е участвал в дадената ситуация?

Не само родителите ти, братята и сестрите ти, но и лели и чичовци, братовчеди, бабите и дядовците ти също могат да бъдат от помощ. Възможно е те да са преживели нещо подобно и да могат да ти дадат добър съвет как да се справиш – или най-малкото да ти споделят своя опит в сходна ситуация и как са се справили с нея.

Не искам да говоря с никого от семейството ми

Понякога семействата могат да причинят неудобство. Дори и да са разбиращи, понякога просто не искаш да споделиш с тях какво те тревожи – защото ще кажат на някого в добронамерен опит да ти помогнат да решиш проблема си; или пък ще те затрупат с въпроси; или ще се притеснят повече от теб самия, вместо да те успокоят и да намерите изход възможно по-бързо и леко….

Ако не искаш да говориш с тях, опитай с приятелите си или пък с някой възрастен край теб: твой преподавател, треньор, ментор, с училищния психолог или с друг човек в по-близкото ти обкръжение, на когото можеш да се довериш.

И не се отчайвай и не забравяй в трудни моменти, когато са обидили или накърнили по какъвто и да е начин твоята индивидуалност, личността ти, достойнството ти, емоциите ти и твоите права и свободи: не е нужно да минаваш през труден проблем сам – винаги има някой, който да те изслуша!

Има и други хора, с които можеш да говориш

Ако имаш нужда да поговориш с някого лице в лице или по телефона, опитай се да потърсиш различни подходящи за теб варианти и помощ. Има все повече организации, специализирана помощ и горещи телефонни линии, към които можеш да се обърнеш: част от тях ще откриеш в нашите секции Активисти и Каузи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *