В търсене на подкрепа: споделянето с по-възрастен може да помогне

Не винаги можем да се справим сами

Автор: Пл@тформа за толерантност

Разговор с възрастен, на когото вярваме, може да ни помогне да преценим по-ясно трудна или заплетена ситуация, в която сме се оказали в личния си живот, и да ни даде нови идеи как всичко да се подобри.

Близките и доверените ни познати на повече години имат и по-богат опит от нашия, те самите са споделяли и обменяли опит с много повече хора в различни житейски ситуации затова. Затова можем да разчитаме на тяхната помощ, подкрепа и съвет по най-различни проблеми, включително и такива, свързани с формите на тормоз в училище, с домашно насилие или с емоционален тормоз.

Понякога можем сами да разрешим проблемите си, като твърдо отстояваме ценностите и позицията си или чрез изграждане на собствената си увереност. Но не винаги можем да се справим сами и е нормално да потърсим помощ.

Увери се, че си готов да споделиш

Предварителното планиране и подготовка за това, което искаш да кажеш, е най-добрият начин да си сигурен, че разговорът ще мине добре. Обикновено си по-малко нервен, когато си подготвен.

Мисли си за това, което искаш да споделиш на другия човек. Може да ти е по-лесно да обясниш с примери за проблемната ситуация: те могат да помогнат и на по-възрастния от теб да разбере по-добре ситуацията, в която се намираш. Помисли си също има ли нещо конкретно, което те измъчва в тази ситуация и което ти е най-важно да разрешиш, за да излезеш от нея. Не се колебай да задаваш въпроси – това също ще ориентира твоя събеседник по-ясно какво точно те измъчва.

Кога моментът е добър за разговор с по-възрастен?

Трябва да разговаряш с някого, когато ти самия се чувстваш готов и когато си имал достатъчно време да обмислиш какво искаш да споделиш и да попиташ.

Опитай се да намериш време, когато не си зает или когато не бързаш за някъде. Ако имаш намерение да говориш с преподавател например, е добра идея да се обърнеш към него или нея след часа, когато ще разполага с време да те изслуша внимателно. Понякога е нужен и повече от един разговор, ако ситуацията ти е по-сложна. Но не забравяй две неща: отзивчиви хора край теб винаги има, те имат и повече опит от теб и затова не е нужно сам „да крепиш света на раменете си“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *