В търсене на подкрепа: разговор с приятел

Всеки чува това, което казваш. Приятелите слушат това, което казваш. Най-добрите приятели слушат и това, което не казваш.

Приятелите ни са не просто наши близки, а неизменна част от нашето развитие като личности и в слънчевите дни, и в бурите по пътя. Дори и да не са минали през нашия труден период или ситуация, те ще се опитат да ни разберат и да ни помогнат в тежък за нас момент.

Преживявайки проблемна ситуация или период, някои хора не могат да преминат през едно главно препятствие: да говорят освободено за своя проблем, за своите емоции и душевни състояния. Ако имаш такъв проблем, то най-вероятно е защото чувстваш страх или срам от признаването му. Притесняваш се от приятелите си? Страх те е да не ти поставят етикети?

Въпреки че може да е трудно, разговорите с близки приятели могат да бъдат важни и за двете страни. Поставянето на проблема „на светло“ в разговора между вас може да обясни защо се държиш по определен начин или защо примерно не искаш да излизаш навън или да говориш с никого.

Как да кажа на приятелите си?

Избери приятел, на когото вярваш и можеш да споделиш за проблема си. Обмисли как можеш да подходиш в началото или просто импровизирай. Избери време и място, където и двамата се чувствате комфортно – на тихо или шумно място, на закрито или не; усамотено или публично място (например в кафене или бар). Можеш да се свържеш с приятеля си по телефона или да му пишеш, но ако го направиш, постарай се след това да говориш с него очи в очи.

Хората са различни – можеш да очакваш всякакви реакции. Не се смущавай от първоначален шок. Въпреки че всеки някога е имал проблеми, включително водещи до емоционални и душевни разстройства, това може да бъде първия път, когато говориш открито за своя проблем пред приятеля си. Възможно е първоначално да се почувства неудобно и да не знае как да реагира – но това може да е така, защото се притеснява за теб или защото се сеща за нещо от собствения си опит.

Важно е да опишеш проблема на приятеля си така, както ти го усещаш – а не както обществото или интернет говорят за него, независимо дали става въпрос за емоционален тормоз, депресивно състояние, травма, битови проблеми вкъщи или неразбиране от страна на родителите ти. Без да претоварваш приятеля си, опитай да разкажеш за сърцевината на проблема, като си служиш с конкретни примери.

Как да реагирам, когато разбера за проблема на приятеля си?

Ако ти самият си приятел на някого, който има проблем и го преживява дълбоко и/или не знае как да се справи сам, сигурно си загрижен за него. Най-важното е да подчертаеш, че си все още негов приятел и това няма да се промени при никакви обстоятелства. Прояви физическа близост – прегърни го или му хвани ръката, за да почувства подкрепата ти.

Съобрази се с приятеля си. Удобно ли му е да му задаваш въпроси или предпочита да смените темата и да говорите за нещо друго? Не обещавай неща, които няма да можеш да изпълниш. Помисли как можеш да му помогнеш по най-добрия начин?

Как да подкрепя приятеля си?

Хората, които преминават през проблемен период, често имат нужда от различен вид подкрепа от приятелите си. Най-ценната подкрепа, която можеш да осигуриш, е просто да бъдеш на място – да изслушаш и отговориш или да се отзовеш на някоя тяхна молба, когато имат нужда от теб. Хората наистина оценяват приятелите си, които са отделили от времето си, за да се свържат с тях, да ги посетят или да ги поканят на разходка.

Редовните срещи и разговори с приятели помагат на човек да си припомни онези малки мигове, в които всичко е наред и светът е хубаво място за живеене – и така сам да поиска да се върне обратно към обичайния ритъм на живота си. Споделените преживявания, впечатления и смях правят така, че човек спира да се идентифицира поне за кратко с проблема си и лека-полека може да започне да го вижда като нещо външно – нещо, което просто подлежи на разрешаване.

Въпреки всичко обаче не забравяй, че когато някой настоява, че е „добре“, може в действително да са е изключително тежко състояние и да се е затворил твърде много в себе си, за да споделя през какво преминава в психически и емоционален план. В такива състояния е най-добре да насочиш приятеля си към професионална помощ.

Практическа помощ също би била от полза. Ученето, чистенето, пазаруването и дори най-простите задачи из къщи често изглеждат невъзможни за някого, който е в труден период, затова да помогнеш с нещо дребно в такъв момент е истински жест за приятеля ти. Друг вид практическа помощ е чрез намиране на информация – например за терапии, организации и други социални услуги, които биха облекчили по някакъв начин ситуацията на твоя близък.

Ако се чувстваш по-комфортно, предлагайки практическа помощ, отколкото емоционална подкрепа, обясни го на приятеля си. Важно е, че приемаш неговия проблем, дори и ако не говориш много за него – това също е подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *