Семейно изключване

Нужно е да уважаваме различията, в които са отглеждани децата

Bellezza87 / pixabay.com

Семейството се състои от майка, баща и деца. С това разбиране се налага да се сблъскват стотици самотни родители, баби и роднини, които отглеждат деца в училищна възраст.

Традиционното разбиране за семейството е прекрасно. То въплъщава в себе си редица ценности и разбирания, които са достойни за уважение. За жалост обаче не всички деца имат възможността да имат „идеалното семейство“. Някои са загубили родителите си, други даже не са ги и виждали. А трети не живеят в нито един от изброените по-горе типове традиционни семейства: за децата, чиито родители са еднополова двойка например, за съжаление е още по-трудно, защото обект на нападки и подигравки могат да бъдат не само те, но и техните родители.

Работете с отделните хора

Когато някой направи коментар, с който изключва определен тип семейство от „нормалната“ и „традиционната“ средностатистическа представа за семейство или пък от неговия личен идеал за такова, реагирайте според конкретното отбелязване: „Искаш да кажеш, всяко домакинство с един родител е лошо ли?“; „Различният цвят на кожата на родителите прави ли детето по-щастливо или по-нещастно от останалите деца?; или му задайте още по-прям въпрос: „Какво искаш да кажеш с това?“.

Поискайте конкретни промени от училищните власти

Поискайте от учителите или ръководството в училището, в което се обучава вашето дете, според степента на сериозност на случая да вземат конкретна позиция по болезнения за вас въпрос за нападките към детето ви заради семейната му среда, по време на родителската среща. Никога никой няма да разбере вашата позиция, ако тя не бъде изречена на глас.

Потърсете помощ

Ако детето ви е обект на тормоз заради структурата и членовете на вашето семейство, задължително потърсете подкрепа и от педагогическите съветници. Те могат да помогнат много на детето да се адаптира към училищната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *