Сексистки забележки в офиса

Как да намалим стреса, предизвикан от тормоз на работното място?

Pixabay

Много хора свързват тормоза на работното място със сексуалното посегателство на шеф към служител, както беше във филма с Деми Мур и Майкъл Дъглас „Разкриване“ (Disclosure, 1994): шефка в компютърна компания обвинява свой колега в сексуално насилие, след като той отказва интимното ѝ предложение. Истината е, че не само подобна случка може да създаде сериозен стрес на служителя. Има много други ситуации, които могат да бъдат изтълкувани като тормоз на работното място.

Мария е един от мениджърите на развиваща се средно голяма софийска фирма. Тя рутинно е сочена като „офис мама“. Нито един от мениджърите-мъже не е бил наричан „офис татко“; освен това повечето мъже в офиса очакват колеги те им жени да се справят с организирането на рождени дни и други задачи, които не са свързани с работата. „Тази дискриминация е налице през цялото време“, заявява Мария.

Яна, служителка в банков офис, разказва: „Един от колегите ми от мъжки пол постоянно коментира външния вид на колежки от моя отдел – колко привлекателно момиче е Т., колко секси е М.… Намирам тези коментари за неуместни и разговарях с него за тях, но поведението му не се промени“.

Илиан приготвя домашни сладки и ги носи в офиса. Паулина, която пристига по-късно на работа, пита кой ги е донесъл. Опитва ги и благодари на мъжа с думите: „Жена ти е велик кулинар!“. Друг колега подмята на Илиан, че се държи като жена, защото харесва градинарството.

Бъди директен. Реагирай на своя колега ясно и точно: „Аз не съм „офис мама“, аз съм офис мениджър“ или: „Аз приготвям сладките у дома, а не жена ми“.

Идентифицирай сексисткия модел на поведение. Кажи на супервайзера си: „На нашите седмични оперативки съм забелязала, че всички очакват аз да водя бележки. Чудя се дали бихме могли да вършим това на ротационен принцип, за да бъде отговорността равномерно разпределена между мъже и жени“.

Започни дискусия в обедната почивка. Ако дискриминацията, основана на пола, е постоянен проблем на работното ти място, започни неформален диалог по време на обедната почивка. Създай план за действие с колегите ти, които са ставали обект на сексистки подмятания, и се подкрепяйте взаимно.

Използвай конкретен случай. Инициирай обучение на персонала относно половата дискриминация в офиса; осигури обучители; използвай за пример ситуацията във вашия офис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *