Расизъм на дребно

Предубежденията влизат и в супермаркетите

Автор: Пл@тформа за толерантност

© tpsdave, pixabay.com

Расизмът не се проявява само в политиката и по футболните стадиони. Жертви на предубедеността срещу хора от различна раса и етнос могат да бъдат и най-невинните същества на планетата – децата. В най-близкия магазин за хранителни стоки. На дребно.

Дванайсетгодишно момиче от ромски произход тича към кварталния магазин в Бяла Слатина малко преди края на работното време. В ръцете си стиска 25 лева, които е събирала в продължение на четири месеца от джобните за закуски. С тях иска да почерпи родителите и приятелите си за рождения си ден, който е на следващия ден.

Още с влизането ѝ в магазина продавачката забелязва превъзбуденото ѝ поведение. Момичето граби в ръчички различни сладки и помъква със себе си две двулитрови бутилки с безалкохолно. Преди да успее да продължи обиколката из щандовете на магазина обаче, продавачката я спира:

– Ей, какво си мислиш, че правиш? Аз ли ще ти го плащам това? – отсича рязко тя.

– Но аз имам рожден ден утре!… – възкликва ентусиазирано момичето.

Без дори да довърши мисълта си, продавачката бързо започва да измъква продуктите от ръцете на детето. В този момент момичето изпуска парите, които така грижовно е събирало и пазило почти половин година.

Продавачката мигновено усеща какво е направила, но късно: тя вече е развалила празника на момичето заради големите си предубеждения към хората от ромския етнос. За съжаление детето едва ли би могло да реагира в подобна ситуация, но всички останали могат. Не забравяй, че поведението ти има значение за развитието на общността, в която живееш!

Намери източника на проблема. Служителят може би просто следва политиката на компанията. Попитай защо работникът или охраната следва теб или друг клиент.

Покажи, че не си съгласен със случващото се. Иди до гишето за клиенти, ако има такова, или заяви на продавачката, че не си съгласен с политиката на магазина, в който тя работи.

Сподели. Разкажи на близки и приятели за дискриминационното поведение, което си преживял/а, и ги посъветвай да внимават навсякъде за подобни прояви на расизъм и дискриминация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *