Престраши се да говориш в пет стъпки

Няколко прости за следване съвета

Автор: Пл@тформа за толерантност

© Glenda Sims, Flickr

Речта на омразата, особено когато лично ни засяга, се запечатва дълбоко в съзнанието ни. Понякога последствията от проявите на нетолерантност са толкова значими, че ни се иска светът да ни забрави.

Надяваме се обаче с тази статия да си припомниш, че светът е хубаво място за живеене, пълно и с много хубави хора. Следването на петте съвета по-долу помага – доказано! За да не губим време в ненужни приказки, направо ги прочети. Струва си!

1. Бъди готов

Ако някой някога е използвал реч на омразата срещу теб, бъди сигурен, че това ще се повтори. Затова се подготви за реакция. Обещай си, че няма все да мълчиш.

Според д-р Марша Хюстън, председател на Катедрата „Изследвания на комуникацията“ при Университета в Алабама, куражът е основното в такава ситуация. Затова най-важното е да се отърсиш от страха и да намериш сили да говориш. Каквото и да ти струва, където и да е източникът на твоя страх!

За да подсилиш куража си, непременно преговори действията си наум, преди да се срещнеш с човека, който вече те е нагрубявал. Пробвай се да му зададеш отворени въпроси, които ще го накарат да се замисли. Едно: „Защо мислиш така?“ често пъти може да свърши повече работа, отколкото предполагаш!

2. Идентифицирай поведението

Понякога хората не се усещат какво говорят. Не трябва непременно да ги виниш за това. Напротив, опитай се да им помогнеш да разберат какво всъщност са казали. Идентифицирай поведението на своя събеседник и му дай повод да се замисли.

Попитай го например, в зависимост от темата на разговора: „Ти наистина ли мислиш, че всички роми са мързеливи?“ или: „Да разбирам ли, че според теб всички евреи са меркантилни?“. Възможностите са много и всеки от нас би могъл да избере конкретен въпрос, с който да помогнем на нашите приятели да осмислят изказванията си.

В такава ситуация обаче е добре да внимаваме. Важно е да избягваме поставянето на етикети, обиди или неудачни предупреждения. Фрази от типа на: „Ти си шовинист“ могат да навредят много повече, отколкото да помогнат.

Според професорката по комуникация от Университета в Уисконсин Е. Суприя предубежденията не помагат в общуването нито на теб, нито на твоите събеседници. Затова не си позволявай да наричаш някого „расист“ – така единственото, което ще постигнеш, е да зазидаш вратичката помежду ви!

3. Позовавай се на принципи и ценности

Хората обичат да чуват хубави неща за себе си. Затова се позовавай на добрите им качества, когато искаш да обориш някое тяхно нетолерантно твърдение.

„Какво те е ядосало така, ти винаги си толкова толерантна към околните!“ – подобни фрази със сигурност ще ги върнат към истинските им ценности и принципи. Хората са сложни и многопластови личности и затова никога не бива да ги съдим по реакцията им в определена ситуация.

Ако другите методи не помагат, може да пробваш да изолираш негативното поведение. Това няма да промени нагласите на твоите събеседници, но поне ще ограничи разпространението на нетолерантното им държане.

4. Постави граници

За да поставиш ясна граница обаче, е много важно да си открит в поведението си. „Не разказвай расистки вицове в мое присъствие. Иначе ще изляза от стаята“ – това е само един от примерите, който може да ти помогне. С подобни фрази много лесно ще разбереш кое е по-важно за събеседника ти – вашето приятелство или нетолерантното му отношение към други хора.

5. Намери съюзници

Когато не си сам, винаги е по-лесно! Ако изпитваш проблеми в борбата си с нетолерантното поведение, помоли своите приятели да те подкрепят.

След това не забравяй да върнеш услугата. Ако не си първият, който се е осмелил да говори срещу омразата и нетолерантността, бъди следващият! Винаги казвай какво мислиш, а не стой мирно и тихо, само защото се страхуваш. За да бъдем добър съюзник, трябва да бъдем и пример за подражание на околните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *