Речта на омразата в онлайн средите

Защо е важно да се справяме с речта на омразата онлайн?

Времето, което младите хора днес прекарват онлайн, вече се е изравнява и дор надвишава времето, което прекарват, общувайки лице в лице. Затова е необходимо да се обърне особено внимание на речта на омразата в онлайн пространството.

Както вече обърнахме внимание в статията, обясняваща същността на речта на омразата – тя е проблем, който може да прерасне в сериозно нарушение на правата на човека. Речта на омразата онлайн е не по-малко сериозен проблем, но e по-трудно да се определи и аргументира. За съжаление повечето онлайн потребители я подценяват, а изразяването в онлайн пространството чрез думи и образи се смята за по-малко влиятелно от това в офлайн средите. Ако обаче не бъде възпрепятствана навреме, речта на омразата онлайн се разпростира и офлайн, като така създава допълнително междуличностно напрежение и различни форми на дискриминация и насилие. Възможността омразата да се разпространява бързо във виртуалния свят увеличава неговата потенциална вреда за личния ни живот извън него.

Словото на омразата е симптом на социални проблеми, които са много по-дълбоки от просто дискриминационни изказвания, публикувани онлайн. Речта на омразата онлайн е отражение на това, което се случва във физическия свят, въпреки че извършителите не са непременно част от някаква радикална група.

Словото на омразата онлайн е много повече от „просто думи“. Интернет ни позволява да общуваме бързо и по най-разнообразни начини, включващи социалните медии, игрите в мрежа и не на последно място – анонимните форуми. Анонимността от своя страна насърчава хората да не цензурират изказванията си. Онлайн омразата може да бъде изразена чрез видеоклипове и снимки, както и чрез най-разпространената си текстова форма. Визуалните или мултимедийните форми често могат да имат дори по-голямо въздействие върху съзнателните и подсъзнателните нагласи на хората.

Омразата по правило е насочена към конкретни индивиди и групи. Онлайн омразата,  когато е насочена към групи, тенденциозно се ориентира към такива, които вече по някакъв начин са уязвими – бежанците, религиозните малцинства или хората с увреждания например. Напоследък обаче индивидите са главните мишени на атаките на онлайн омразата. Понякога тя се оказва дори пагубна – подобно на кибертормоза, който е довел до самоубийства в редица документирани случаи. Словото на омразата заплашва също така и сигурността и самочувствието на всеки, който се идентифицира като негова жертва.

Интернет пространството е много по-трудно контролируемо. В същото време речта на омразата онлайн се толерира повече от тази офлайн и е подложена на много по-слаб контрол. За „мразещите“ или т. нар. „хейтъри“ е много по-лесно – а и по-малко рисковано – да злоупотребяват онлайн вместо във физическия свят, защото по този начин могат да се скрият зад маската на анонимността.

Нагласите и социалните напрежения, които подхранват онлайн омразата, са дълбоко заложени в обществото и са принципно същите като тези, които водят до реч на омразата офлайн. Което ще рече, че чрез справяне с омразата онлайн могат да се преодолеят поне част от случаите на омраза офлайн.

Все по-нарастващата онлайн активност е присъща черта на съвременното общество – но не трябва поради новостта си да се разглежда като област, която изключва обичайните норми на човешко поведение. Виртуалното съществуване на хората е силно свързано с физическото им съществуване и не по-малко реално от него. Двете области на нашия живот са свързани: виртуалният свят просто вече е станал важна част от физическия. Онлайн омразата често има последствия в ежедневието ни: защото хората, чувствата, опитът и динамиката са едни и същи – онлайн и офлайн.


Източник: 

BOOKMARKS. A Manual for Combating Hate Speech Online through Human Rights Education. 2016. (Revised edition, with the inclusion of the Guide to Human Rights for Internet Users). Council of Europe. Authors: Keen, E Georgescu, M.: https://rm.coe.int/090000168065dac7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *