Речта на омразата в детското всекидневие

Какво да правим, ако детето ни си служи със слово на омразата

© Hans, Pixabay

В статията Нетолерантни родители обърнахме внимание на случаите, когато децата и тийнейджърите стават свидетели как собствените им родители си служат със стереотипен и предубеден език и предложихме няколко възможни решения за коригиране на подобни ситуации.

А сега ще се обърнем към родителите и тези ситуации, когато те самите чуват думи и изрази на омразата от собствените си деца.

Децата възприемат изключително лесно моделите за поведение на възрастните. Не само тези на родителите си. В периода на активното си емоционално и физическо израстване децата опознават всички аспекти на света, в това число и предубеденото и нетолерантно поведение на съседите в асансьора, на стълбището в блока или на двора, на политиците в изказванията им по медиите, както и на други личности, с които те са се срещнали през деня – било на живо или по телевизията и интернет. Тук идва тежката и отговорна задача на родителя.

Майките в екипа на Сдружение „Възможности без граници“ едва ли са единствените, чиито деца са разказвали обидни шеги за блондинките, ромите и турците. Това е само едно от възможните проявления на омраза, което децата ни могат да прихванат от връстници и от всичко, което чуват от околното си обкръжение през деня.

В този факт, сам по себе си, няма нищо страшно. Напротив, добре е децата да виждат различни модели за поведение, на базата на които да изградят своята собствена идентичност, позиция и ценности.

Не забранявайте на децата си да говорят подобни неща, но не ги и поощрявайте. Най-добрият подход в случая е да ги накарате да осъзнаят какво точно казват. След поредната шега по адрес на ромите например, попитайте детето си какво прави тази шега „смешна“.

Насочете разговора към значението на съпричастността и уважението. Опитайте се да поставите детето си „в обувките“ на човека, който е станал обект на неприличната шега. Питайте го: „Как, мислиш, ще се почувства съседът ни, ако го наречеш „мръсен турчин“?“.

Разширяването на кръгозора на детето е от изключителна важност за превъзмогване на подобни моменти и за справяне с омразното говорене още от ранна детска възраст. Използвайте празничния календар, за да затвърдите у детето си разбирането за толерантност и съпричастност.

Бъдете пример за подражание. Ако вие самите не давате основание на детето си да бъде толерантно и съпричастно с проблемите на другите, бъдете сигурни, че то няма да се научи само̀ да е такова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *