Разходка по линията на тормоза

Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отнасяне или наказание.“

© Thomas Ricker, Flickr

Тормозът, независимо от конкретното му проявление, е смущаващ, страшен и много болезнен. Не бива да се опитваш да го търпиш или да чакаш да изчезне от само себе си. Тормозът не е нормална част от емоционалното съзряване на един млад човек.

В Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, подписана от страните-членки на Съвета на Европа (*в сила за Република България от 7.09.1992 г., изменена с ДВ, бр. 38/21.05.2010 г.), Член 3 за забрана на изтезанията изрично гласи:

Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

Тормозът е крайно укоримо явление. Същевременно обаче той е нещо, на което хората се учат с времето и обстоятелствата: те не се раждат с желанието да тормозят и обиждат своите връстници. Това означава, че такъв тип поведение би могъл да се потуши и определено има стъпки, които можем да предприемем, за да се справим с него:

Научи повече за това какво представлява тормозът и сподели с други – със своите родители, приятели, учители, треньори. Много възрастни вярват, че да си тормозен е нормална част от живота, но това не е вярно! Бъди промяната и научи хората, че тормозът не е нещо, което трябва да приемаме за даденост.

Трябва да знаеш, че не ти си причината да те тормозят. Хората, които го правят, имат съвсем различни подбуди. Те може да те нагрубяват, обиждат и да те карат да се чувствате незначим. Така обаче те те контролират. Не им позволявай да го правят!

Не пази случилото се за себе си. Кажи на възрастен! Много е трудно да спреш това явление сам. Родители, учители, директори, треньори, доброволци могат да ти помогнат.

Напиши какво се е случило! Кой те тормози? Как се случи? Кой какво направи? Кой видя? По такъв начин поне част от всичко, което ти тежи, ще излезе навън и поне мъничко ще ти олекне, докато предприемаш следващи стъпки да се справиш с тормоза.

Да кажеш на някого не означава, че клюкарстваш. Целта на споделянето е да направим нещата по-безопасни и по-добри за нас и за нашите приятели.

Бъди смел! Всички знаем, че това е много трудно. Но смелостта често е единственото необходимо нещо, за да спрем тормоза. Ако се държиш така, сякаш не те е страх, имаш много по-голям шанс да надвиеш хората, които те тормозят.

Запази спокойствие. Яростта или тъгата са допълнителни мотиватори за хората, които те тормозят. Ако не реагираш по начина, по който те искат, може да се отегчат и да спрат.

Оставяй без внимание хората, които те тормозят. Опитай се да игнорираш техните заплахи. Ако успееш да подминеш думите, силата на човека, който те тормози, изчезва. Когато не може да те накара да се почувстваш зле, той осъзнава, че методите му не работят и рано или късно се отказва.

Ако и това не помогне, директно им кажи да спрат. „Как ще се почувстваш, ако някой постъпи така с теб?“ Дай им да разберат, че това, което правят, е нелепо.

Не се опитвай да се изправяш физически срещу хората, които тормозят теб или приятелите ти. В повечето случай това само ще влоши нещата. Ако тормозят някой твой приятел, иди при него и му помогни да се отдалечи. Не влизай в директни пререкания.

Не си позволявай да се превръщаш в публика на сцени с тормоз. Ако не можеш да помогнеш, по-добре напусни. Хората, които упражняват физически или психически тормоз, търсят именно публика, за да се докажат като силни пред някого. Ако стоиш и ги гледаш, ти им даваш сила. Ако не можеш да си част от решението, не бъди част от проблема.

Бъди добър приятел. Децата и тийнейджърите, които са обект на тормоз, винаги имат нужда от подкрепа. Придружавай ги в междучасията и по пътя към училище.

Присъедини се към клуб, отбор или група. Това е прекрасен начин да намериш нови приятели и върши особено добра работа, ако си нов в училището.

Не отвръщай на хората, които те тормозят, със същото. Вместо да помогне, това може още повече да влоши ситуацията.

Когато си сам в обществения транспорт, сядай близо до приятел или възрастен. Ако е възможно, намери си място в близост до шофьора.

Какво още може да се направи срещу тормоза?

➢ Тръгвай си по различно време.

➢ Не носи скъпи вещи в училище.

➢ Сподели своята история, потърси помощ и подкрепа.

➢ Запознай се с полезна информация за тормоза, разновидностите му и начините за справяне с него в статиите на нашата Пл@тформа за толерантност.

➢ Увери се, че тийнейджърът или детето, което е тормозено, е казало на възрастен. Предложи му да споделите заедно случилото се на специалист. Ако не иска да говори с никого, предложи да говориш с някого вместо него.

Помни:
Дръж се с хората така, както искаш те да се държат с теб. Застани зад някого, който има нужда от помощ и когато ти имаш нужда, някой също ще застане зад теб. Всеки има правото да бъде уважаван и носи отговорността да уважава другите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *