Предубедена корпоративна политика

Разковничето е в балансираните взаимоотношения

Pixabay

Американският автор в областта на мениджърските бизнес практики Том Питърс, известен най-вече с книгата си „Към съвършенство във фирменото управление“ (оригинално заглавие: Tom Peters, Robert H. Waterman, Jr. 1982. In Search of Excellence), заявява, че е неминуемо да правиш политика на работното място, ако искаш нещата да вървят. Дори и да става дума за малка фирма с екип от само няколко служители.

Важно е на първо място да осъзнаем, че общуването в офиса, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, има общи характеристики с контактите между мъж и жена или приятели. Дълготрайната и стабилна връзка се гради върху разбирателство, компромиси, разговори, общи интереси. Всичко това е необходимо както в любовта, така и при приятелството, а също така и в бизнес отношенията.

Ромско семейство спира във верига за бързо хранене, където служител, също от ромски произход, ги поздравява на касата. Съпругът поръчва на ромски език. Служителят отговаря:

– Може ли да повторите поръчката си на български, моля?

Съпругът повтаря поръчката на български и добавя:

– Но Вие говорите български с акцент, като мен.

Служителят, през рамо, докато приготвя храната:

– Да, така е, но нямам право да говоря на ромски тук. Мога да имам неприятности за това с ръководителя ми.

На път за вкъщи, петгодишната дъщеря на мъжа започва да плаче. Спират колата, за да видят какво не е наред, а малкото момиче прошепва на ромски в ухото на майка си:

– Не мога да говоря много български, а не искам да имам неприятности за това.

Разисквай, не обвинявай. Обсъди политиката със служители от първа линия, като попиташ на какво се основава конкретната фирмена политика: „Какъв е проблемът, ако говорим ромски? Не нараняваме никого. Знаете ли защо го има това правило?“.

Придвижи се по йерархичната стълба. Насрочи си среща с управителя на магазина, след което го помоли да ти обясни тази политика и причините, поради които съществува тя. Поискай информация за връзка със собственика или централата на фирмата. Попитай също каква е официалната процедура за оплаквания, след това я използвай.

Опиши всичките си оплаквания писмено. Поискай да видиш къде е описана тази политика от управителя или собственика на магазина. Попитай кой в крайна сметка определя политиката, а след това търси промяната чрез това лице.

Обърни се към медиите. Ако компанията не предприеме стъпки да задоволи исканията ти, отнеси въпроса към местния вестник или националните медии. Търси журналисти, които пишат за етническите отношения и общностното многообразие. Обясни им какво се е случило, като предоставиш документация.

Източник:

Питърс, Т., Р. Уотърман. 1988. Към съвършенство във фирменото управление. София: Наука и изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *