Предразсъдъците при обслужване на клиенти

Езикът на тялото е от значение

„Помощ за клиентите“

Сигурно си виждал неприличните гримаси на продавачка, която обслужва възрастни хора в магазина, в който работи. Това, за съжаление, далеч не е единственият пример за нетолерантно отношение към клиенти. Предразсъдъците имат много голяма роля и в търговията – като всяка друга сфера на живота и културата, където се работи пряко с хора.

Подобни случки са срещано явление и в болниците, детските градини и държавните институции. Случва се служителите да издават своите несимпатии или неприязън си към хора от малцинствата, към възрастните или просто към различните от тях. Вместо да се фокусират върху правилата на търговията или на услугата, която предлагат, те отдават прекалено голямо значение на етноса, цвета на кожата или други характеристики на клиента си, които на практика не играят роля при избора, заплащането и потребяването на услугата.

Замисли се: има ли значение дали човек е млад или възрастен, когато си купува прясно мляко от магазина? Или пък дали е хетеро- или хомосексуален, когато отива на ортопед? Не, разбира се! Ако човек си плаща за услугата и се държи според правилата на съответната институция, фирма и пр., той има право да получи това, за което е отишъл там.

За да се случва това обаче навсякъде, не трябва да премълчаваме гримасите на служителите. Важно е да говорим и да изразяваме мнението си по уважителен начин. Ако се страхуваме от това, нищо не пречи да потърсим подкрепа от другите клиенти с езика на тялото: контактът с очите много често помага.

Ако друг е жертва на дискриминационно отношение в магазина, можеш да помогнеш. Говори срещу предубедеността и фанатизма, без значение срещу кого са насочени. Проблемът на другите почти винаги е и наш. От това дали и как го разрешаваме зависи в какво общество живеем ние самите!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *