Предразсъдъците на шефа

Толерантността е добре да се насърчава от най-ниското възможно ниво

Pixabay

Голяма част от служителите в компаниите не могат да намерят общ език с шефовете си. Това на свой ред разклаща отношенията в компанията и налага формален и често „изкуствен“ за хората модел на поведение в името на запазването на балансираното служебно общуване. Добре е да се спазват някои добри практики, за да протича общуването между двете стъпала в йерархията по лек и интелигентен начин.

Български мюсюлманин от Шумен работи повече от десет години в строителството и често обикаля страната в зависимост от района на поръчките. Участвал е в строежа на части от магистрала „Хемус“ и магистрала „Тракия“. След края на един от големите проекти, по които работи, ръководителят на бригадата му казал: „Виж, ти си добър работник – не си като другите мюсюлмани“.

Кимнах с глава и продължих да си върша работата… Тогава исках да продължа да работя за тази фирма… Но сега, през погледа на времето, ми се иска да му бях казал нещо. Хората трябва да разберат, че подобни коментари определено не са комплимент за мен!“

Ситуацията не е по-различна и в София. Служителка в клон на известна международна компания в столицата ни разказа как високопоставен мениджър нарекъл свой служител, макар и шеговито, гей, заради обецата, която той си бил сложил на ухото преди няколко дни.

Хората са различни. Във всяка една фирма, независимо от профила ѝ, работят хора, които имат своите социални, икономически и религиозни виждания. Не това е важно! Важно е кое ги е обединило да работят на едно и също място.

Именно затова толерантността е добре да се насърчава от най-ниското възможно ниво. Ако ръководителите на екипи нямат време или нехаят за това, е хубаво да им покажем колко важно за нас е уважението към различията. „Гей“ може да е широко използвана дума, но едва ли е най-приятното нещо, което даден служител иска да чуе от прекия си ръководител заради външния си вид и новите си аксесоари.

Ако личният разговор не свърши работа, има и други варианти. В зависимост от конкретната среда, в която работиш, можеш да разговаряш дори и със собственика на фирмата. Ако това е невъзможно, обърни се към специалистите по човешки ресурси. Те със сигурност ще намерят начин да ти помогнат или най-малкото ще те посъветват как да реагираш в подобни ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *