Правила за безопасност в интернет

Основното, което трябва да знаете

© Geralt, Pixabay

Интернет е всеобхватно пространство, в което често си мислим, че трудно може да ни се случи нещо лошо – защото е само „вътре в екрана“. Това обаче далеч не е така. Интернет сигурността е тема, по която институции и правителства работят с години. Личната ни сигурност в интернет пространството, за щастие, не е нещо чак толкова сложно, стига само да сме запознати с безопасното за нас и за другите поведение. Ако спазваш описаните по-долу правила, със сигурност ще си по-защитен в онлайн средата:

• Никога не споделяй паролите си – винаги пази паролите и ПИН кодовете си само за теб. Изгради си навик да излизаш от електронната си поща или Фейсбук, когато ползваш публичен компютър – в училище, в университета, в библиотеката или в някой клуб.

• Избирай приятелите си внимателно – помни, че всичко, което публикуваш онлайн, може да бъде видяно от всеки, който има достъп до твоя профил (*освен тези лица, чийто достъп си ограничил). Бъди внимателен в социалните мрежи да споделяш лична информация и снимки само с хора, до които искаш тя да стига. Прегледай опциите за поверителност, те могат да ти дадат допълнително ниво на сигурност.

• Бъди учтив с хората онлайн. Обмисляй предварително всичко, което казваш, като преценяваш дали може да бъде болезнено или смущаващо за останалите, дори да е смешно.

• Не изпращай съобщение, когато си ядосан – изчакай, докато се успокоиш, и си дай време да помислиш. Веднъж след като го изпратиш, не можеш да го върнеш обратно.

• Не забравяй, че нищо не е завинаги изтрито. Дори при сайтове и приложения като Snapchat или WhatsApp, които обявяват, че изтриват всички файлове, информацията продължава да се съхранява под някаква форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *