Правила за безопасност в интернет

Основното, което трябва да знаете

© Geralt, Pixabay

Интернет е всеобхватно пространство, в което често си мислим, че трудно може да ни се случи нещо лошо – защото е само „вътре в екрана“. Това обаче далеч не е така. Интернет сигурността е тема, по която институции и правителства работят с години. Личната ни сигурност в интернет пространството, за щастие, не е нещо чак толкова сложно, стига само да сме запознати с безопасното за нас и за другите поведение. Ако спазваш описаните по-долу правила, със сигурност ще си по-защитен в онлайн средата:

• Никога не споделяй паролите си – винаги пази паролите и ПИН кодовете си само за теб. Изгради си навик да излизаш от електронната си поща или Фейсбук, когато ползваш публичен компютър – в училище, в университета, в библиотеката или в някой клуб.

• Избирай приятелите си внимателно – помни, че всичко, което публикуваш онлайн, може да бъде видяно от всеки, който има достъп до твоя профил (*освен тези лица, чийто достъп си ограничил). Бъди внимателен в социалните мрежи да споделяш лична информация и снимки само с хора, до които искаш тя да стига. Прегледай опциите за поверителност, те могат да ти дадат допълнително ниво на сигурност.

• Бъди учтив с хората онлайн. Обмисляй предварително всичко, което казваш, като преценяваш дали може да бъде болезнено или смущаващо за останалите, дори да е смешно.

• Не изпращай съобщение, когато си ядосан – изчакай, докато се успокоиш, и си дай време да помислиш. Веднъж след като го изпратиш, не можеш да го върнеш обратно.

• Не забравяй, че нищо не е завинаги изтрито. Дори при сайтове и приложения като Snapchat или WhatsApp, които обявяват, че изтриват всички файлове, информацията продължава да се съхранява под някаква форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.