#LoveErrors: „Трябва да търпя заради любовта ни.“

Това не е любов. Това е насилие.

Автор: Пл@тформа за толерантност

Илюстрация: Мария Чешмеджиева

От психотерапевта

Да се прекрати връзка никак не е лесно. Дори когато тази връзка е изпълнена с безсилие.

Отстрани хората са склонни да казват: „Защо го търпиш? Защо не си тръгваш?“. Но когато живееш с този човек, не е така лесно да го напуснеш.

Някои връзки започват с надежда, били са дълго чакани или пък силно желани. А може и в началото да са били истинската любов, такава, за която си струва да се бориш…

Средата наоколо също е фактор. Всички хора, които познавате, които са ваши общи приятели, ще питат: „Какво стана?“. Няма да повярват. Или пък ще знаят точно какво става, но няма да им пука. А може и да няма други, да няма никой, при когото да отидеш.

Нормално е да си уплашена, когато бъдещето не е ясно, пълно е с неизвестни и си сама. Този страх има древни, дълбоки корени. Срещаме го в първите минути от живота ни, когато сме съвсем беззащитни и разчитаме изцяло на друг, на възрастен, на майка, да се погрижи за нас. Ние пазим несъзнавани спомени от начина, по който тези първи страхове са били разрешени в първите години от живота ни. В моменти на несигурност и трудност тези „спомени“ имат свойството да се прокрадват и да напомнят по невидим начин за себе си. Но ти си вече пораснала! Не зависиш от по-силните или от родителите си. Пълнолетна си и законите ти дават равни права с всички останали, дори със „силните“. Имаш опит зад гърба си, който ще работи в твоя полза и ще ти помага.

„Трябва да търпя заради любовта ни“ е само една от дългата поредица от трудни ситуации, в които се намират момичетата и жените-жертви на насилие. Кампанията на Българския фонд за жените „Заблуди в любовта“ (#LoveErrors) от 2019 г. обръща внимание на всички тези сложни и различни ситуации, в които едно момиче, тийнейджърка или вече пораснала жена, се оплита в името на любовта – или пък под диктата ѝ…

Източник:

#LoveErrors. 2019. Кампания на Български фонд за жените „Заблуди в любовта“: https://loveerrors.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *