#LoveErrors: „Не ми дава да работя, за да се грижи за мен.“

Тънката разлика между грижата и желанието за контрол

От психотерапевта

Илюстрация: Мария Чешмеджиева

Често желанието за власт и контрол е маскирано като „грижа“. Зад несъгласието на партньора ти да имаш личен живот или да работиш не може да стоят оправдани причини. Свободата е твое човешко право. Партньорът ти не е твой родител и не следва в отношенията ви да заемате роли на грижещ се и обгрижван. Ти си пораснал човек, вероятно пълнолетна, което те прави и пълноправна. Дори да нямаш 18 години все още, знай, че в интимните отношения партньорите са заедно по свой избор, подкрепят се, споделят любов и уважение. Да бъдете заедно следва да е осъзнат личен избор на всеки от вас.

Със сигурност ще се чувстваш по-добре, ако си финансово независима, а това може да се случи, ако си свободна, работиш и участваш наравно във вземането на решения за семейния бюджет. Ти не си нечия собственост! Дори да имаш нужда от финансова помощ, го следва да я получаваш без условия за личната си свобода и това дали и какво да работиш.

Грижа на любимия човек за теб не трябва да е свързана с ограничения върху свободата на личността ти, правото ти на лично пространство и живот, общуване и други хора, твои собствени планове и мечти. Един от първите признаци на така нареченото „домашно насилие“ – това, на което най-често единствени свидетели остават стените вкъщи – е партньорът ти да се опитва да те изолира от света, като те откъсва от различни любими неща, които не може да контролира по друг начин. Това са приятелите ти, местата, на които обичаш да ходиш, плановете ги за екскурзии до желани дестинации, това може да бъде дори работата ти… всичко, което поглъща времето, вниманието, ентусиазма и обичта ти и което не е той.

 „Не ми дава да работя, за да се грижи за мен“ е само една от дългата поредица от трудни ситуации, в които се озовават момичетата и жените-жертви на насилие. Кампанията на Българския фонд за жените „Заблуди в любовта“ (#LoveErrors) от 2019 г. обръща внимание на всички тези сложни и различни ситуации, в които едно момиче, тийнейджърка или вече пораснала жена, се оплита в името на любовта – или пък под диктата ѝ…

Източник:

#LoveErrors. 2019. Кампания на Български фонд за жените „Заблуди в любовта“: https://loveerrors.bg/#errors-list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *