Обичам да мразя

Кой използва езика на омразата най-често?

Как да разпознаем кога едно изказване е реч на омразата? Когато се замислим кой си служи с нея, обикновено първо ни изниква образът на тесногръд, натрапчив, предубеден, арогантен и нетолерантен човек. Но не винаги е така. Вярно е, че хората, които използват омразно слово, могат да бъдат сложени под някакъв общ знаменател. Но не това е целта ни.

Истината е, че реч на омразата може да се появи в думите и на най-симпатично изглеждащите и приятни наши събеседници. Затова е важно да сме подготвени и да реагираме при първи прояви на нетолерантност в нечии думи.

Естествено има белези, които определено могат да ни подскажат кой човек използва омразно слово и кой – не. Арогантните хора например най-често използват агресия, за да почертаят силата си. Силата може да има и вербални проявления. Такива хора трудно правят компромиси и в случай, че усетят слабост, веднага атакуват „неприятеля“ с обидни думи за негови видими недостатъци и/или слабости. Подобен изказ може да е изключително вреден за самочувствието на жертвата и в същото време да показва липса на компетентност от страна на извършителя. Например хомофобските реплики може да са провокирани от крайна религиозност и да не отчитат обективни факти и обстоятелства.

Обяснението на психолозите за такъв тип поведение се корени в характера на съответния човек. По-нервните и по-експресивни хора са по-склонни да употребяват публично слово на омразата. Ксенофобията например върви ръка за ръка с неприязън към хора от малцинствен произход, от други раси или религии и е съпроводена с агресия или чувство за превъзходство.

Словото на омразата сред политически фигури, заемащи държавнически постове, е особено опасно. Потенциалът за разпространение на омразното слово в такива случаи е много голям, поради което ограничаването на подобна реч трябва да е от първостепенна важност за организациите – защитници на правата на човека. Например през 2010 г. Националният съвет по борба с дискриминацията на Румъния глоби президента на страната Траян Бъсеску с 600 леи (около 240 лева) за изказване, че ромите избягват да работят и живеят за сметка на кражби.

Къде може да срещнем реч на омразата?

  • В медии: по телевизия, радио, интернет, печатни издания.
  • В училище: в разговор с учители, съученици, приятели и познати.
  • Сред общества с явно разграничение на мнозинство и малцинства.
  • В политическата реторика (*в изказванията на политици).

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *