Нисък, дебел и грозен

Прояви на агресия към външния ти вид

Заглавието на статията не бива да те стряска. В нея не говорим за нищо, което не се изказва в училище всеки ден – по много пъти и на много хора. Действителността е такава, да: но това не означава, че трябва да свикваме с нея.

Тийнейджърите най-често се притесняват от външния си вид. Емоционалната зрялост или обемът натрупани знания рядко вземат превес над желанието на младите хора да изглеждат добре. Затова и една обида от съучениците по отношение на външния вид ни засяга много повече, отколкото каквото и да било друго подмятане на друга тема.

Обиди за теглото, облеклото и външния вид могат да окажат много силно негативно влияние върху самочувствието на нападаните деца и младежи. Последствията върху психиката им могат да са такива, че те години наред да не могат да се съвземат от крайно негативното отношение на съучениците си и да страдат от чувство на малоценност.

„Децата наистина могат да бъдат зли понякога“ – така започва разказа си едно момиче от Плевен. Вече няколко месеца новите ѝ съученици не спират да говорят колко е дебела и колко зле изглежда.

„А всичко започна, след като пих хапчета против алергия“ – продължава тя. – „Никога не съм била дебела, не знам какво стана – нито ям много, нито нищо.“

Никога не можем да знаем какви са причините за проблемите на млад човек с теглото. А дори и да не се крие здравословен, хормонален или емоционален проблем зад затлъстяването, не сме ние хората, които да го съдим за това.

Ако и ти попаднеш в ситуация, в която те нагрубяват заради начина, по който изглеждаш, задължително обърни внимание на следното:

Реагирай спрямо грубиянина

Някои хора намират сила в това да „притежават“ специална и отличаваща ги идентичност. Затова за тях достатъчен отговор, който биха разбрали и приели, може да бъде: „Харесвам тялото си такова, каквото е“ или: „Това съм си аз и се чувствам комфортно със себе си“.Когато те тормозят, използвай неагресивни начини да отговаряш – служи си с духовити и хумористични или с остроумни отговори.

Създай си безопасна среда

Стой близо до приятели или възрастни. Запознай ги със случващото се. Ученици, учители и други хора често са готови да се изправят заедно с теб срещу такова отношение, уронващо достойнството и доброто ти самочувствие. Ако сте заедно, винаги е по-лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *