Не премълчавай! Говори открито срещу омразата

Има на кого да споделиш и къде да съобщиш: ти не си сам!

Photo credits: Myckyroo, Pixabay.com

Хората, които говорят, винаги изглеждат по-силни. И съвсем не случайно, именно те много по-лесно налагат мнението си по различни въпроси. До такава степен, че са способни да превземат цялото публично пространство и обикновените хора да останат с впечатлението, че тяхната теза е общовъзприета от всички членове на обществото.

Разбира се, представяме ти малко преувеличена версия на това какво може да се случи, ако не говорим срещу предразсъдъците и дискриминационното поведение. Възможно е твоят брат или сестра, или пък твоите приятели да са предубедени към други групи от обществото. Неприлични коментари към ромското малцинство или членовете на ЛГБТ общността например не са рядко срещани в младежките компании из цялата страна.

И през цялото това време, докато останалите говорят, ти мълчиш. Мислиш си: „Какво ли бих могъл да направя. Няма смисъл, нека си говорят, това са само думи…“. За съжаление не е точно така. Думите отекват надалеч, независимо къде са изречени, и могат да доведат до опасни действия и последици. Затова говори и знай, че добрите думи винаги са по-силни от лошите. Колкото и шумни да са твоите противници – те не могат да те заглушат, защото ти си отделно и пълноценно човешко създание.

• Докладвай за случаи на омразно говорене в интернет;

• Включи се в неформална група или гражданска организация, която подкрепя правата на човека (виж нашата секция с Активисти в България и по света);

• Обърни се към професионалисти, които могат да ти помогнат.

И не забравяй: ти не си сам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *