Нетолерантно поведение в училище

Какво друго можем да научим в училище освен уроци по различните предмети?

© akshayapatra, Pixabay

Училището е място, където ни учат не само на геометрия и граматика, но и на изграждане на общност и социално взаимодействие.

Както и на работното място, в училищата също често има политики или правила, които обуславят междуличностните отношения; затова е добре да ги познавате и да си служите с тях, когато изказвате мнението си по различни въпроси.

Много училища разполагат също с ресурси, учебни планове и дейности, които са насочени към повишаване на осведомеността относно щетите, които могат да нанесат предразсъдъците и нетолерантното поведение. Може би никоя друга институционална или социална среда не предлага повече възможности за обучение по темата.

Увери се, че средата в твоето училище насърчава съпричастността, разбирането и приемането на различието. Помисли за създаване на кампании срещу лепенето на етикети и прякори или ежедневното грубо поведение, което изпълва някои училищни коридори.

Напрежението между съучениците в училище често е много силен мотиватор – както в положителна, така и в отрицателна насока. Важно е да имаш съюзници; търси ги и бъди съюзник на другите.

Източник: 

Willoughby, B. 2005. At School. // Learning For Justicehttps://www.learningforjustice.org/magazine/publications/speak-up/at-school

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *