Нетолерантността на нашите доведени роднини

Какво се случва, когато сблъскваме едни семейни ценности с други

© Geralt, Pixabay

Чарът на живота се крие в пъстротата и разнообразието му. Един ден сме щастливи, друг – не. Един ден семейството ни е задружно, на следващия – не. Каквото и да ни се случва обаче, ние винаги се учим от опита. Благодарение на премеждията в живота си ставаме по-добри хора. В настоящата статия обръщаме внимание на едно от най-стресовите събития в живота на децата и тийнейджърите – появата на доведени роднини, когато някой от родителите заживее с нов партньор.

С обединяването на две семейства в едно винаги идват редица предизвикателства. Не само на битово ниво – кое къде да стои в споделената с доведен брат или сестра детска стая или пък навиците на доведения родител да гледа мач или сериал по време на вечеря, които отегчават останалите… списъкът може да стане дълъг. Понякога сблъсъците между деца и доведени роднини са на ценностна основа: тогава е и най-опасно, тъй като целостта на новото семейство се крепи на система от ценностни разбирания.

Сблъсъците са толкова по-тежки, колкото по-напреднали в развитието си са децата в семейството.

Доведеният баща на 17-годишната Мира от Разлог не харесва рокерската субкултура и открито изразява неприязънта си към всички хора, които се числят към нея.

Мира пък живее с рок културата от 13-годишна, а от няколко месеца си има и нов приятел – с дълга коса, кубинки, татуировки и мотор! Представи си ситуацията, в която момичето е принудено да стои всяка вечер на една маса с доведения си баща, който не пропуска да каже колко „луди“ и „глупави“ са рокерите, стига телевизорът да му е дал повод за такъв коментар.

Решаването на подобни проблеми минава през задължителната намеса на твоя родител, затова не се колебай да обсъдиш този проблем с него. Ако наистина се стремим към изграждането на здраво семейство, не следва да омаловажаваме, нито пък да отбягваме спречкванията на ценностна основа. Семействата са единни, защото разбират и уважават желанията и стремежите на всеки един от членовете на малката общност, в която живеят.

Обясни своите семейни ценности. Семейният партньор на майката ти или баща ти, а и цялото му семейство може да харесват подобен тип „хумор“ като част от семейната култура. Обясни им защо това не е част от навиците и разбиранията на вашата част от семейството; опиши им как принципи като толерантност и уважение са водещи в семейните ви взаимоотношения и нагласи.

С помощта на своя родител определете граници. Въпреки че не можете да промените разбиранията и нагласите на новите членове на семейството си, можете да ограничите тяхното поведение в собствения си дом.

Отстоявай позицията си: нека новите членове да показват същото уважение, което ти, братята и сестрите ти, ако имаш такива, и твоят родител показвате към тях. Можеш да правиш компромиси и да премълчаваш понякога, когато става въпрос за спречквания за вещи и дребни ежедневни случки, но градивните ценности и взаимоотношения между хората не могат да бъдат резултат от компромиси и премълчаване на речта на неуважение и нетърпимост. В крайна сметка всички имате обща цел: да заздравите семейството си и да го направите истински единно и задружно – а не обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *