Нетолерантни родители

Да научим мама и татко на толерантност

Не само родителите могат да бъдат пример за подражание. Децата понякога са даже по-добри такива. Родителите ни не са имали възможност да живеят в нашето време и повечето от тях не са се срещали с хора от толкова различни култури и разбирания за света, колкото срещаме ние днес – почти на всяка крачка и всяко публично място.

Историята на Петко

Точно такъв е случаят на Петко – ученик в Националната Априловска гимназия в Габрово. Още от тринайсетгодишен той ходи по международни обмени и се среща с какви ли не хора. Говори много добре английски, което му дава огромно предимство в общуването с чужденците.

Сестрата на Петко е с десет години по-голяма и още преди години е напуснала родния си дом, подобно на повечето хора, завършили средното си образование в градчето в Централния Балкан.

Майка му и баща му са изключително трудолюбиви хора, които правят всичко възможно да го отгледат по най-добрия начин. Времето, в което живеят обаче, е трудно за тях и изпълнено с новости, които все още не разбират. За тях Европейската интеграция е Томислав Дончев, а човешките права – нещо непознато за делника в шивашката фабрика, в която и двамата работят.

Една вечер Петко забелязва, че докато баща му гледа мач по телевизията, нарича пет пъти „мангал“ Патрис Евра, защитника на Уест Хем Юнайтед.

„И аз не го харесвам, тате. Но това пак не го прави мангал“ – отговаря остроумното момче, което с думите си веднага кара баща си да се замисли върху казаното.

Лидерът в теб

Не премълчавай и ти подобни прибързани и твърде емоционално натоварени съждения на своите родители. Винаги си струва да им обърнеш внимание, когато говорят и правят неща, които не отговарят на твоите собствени принципи. Запитвал ли сте се защо трябва винаги родителят да е по-силният? Едва ли ще намериш удовлетворяващ те отговор на този въпрос в рамките на тази или друга статия. Вместо това се съсредоточи върху това, което можеш да направиш в конкретния момент.

А то е, че можеш да промениш нагласите на родителите си по много въпроси. Важното е да ги убедиш. Убеждението идва с факти и аргументи, а те самите – с много знание и любознателност. Разговорът с родителите ти по теми, които са трудни за тях, ще те изгради като силна и отговорна личност. Това е пътят към лидерството, следвай го! 

Още съвети

Изкажи мнението, като отговаряш внимателно и с уважение към родителите си. Повтори казаното, като промениш или нарочно пропуснеш ненужни расови или етнически описания: „Какво направи след това служителят в общината, мамо?“ или: „Да, и на мен ми харесва как играят кубинците“ – са добър пример.

Обърни се към родителските ценности. Спомни си принципите и ценностите, на които родителите ти са те учили през годините – припомни ги отново и на тях, когато се случи да ги пренебрегнат или забравят. „Тате, винаги си ме учил да се отнасям към хората с нужното уважение. Дали е коректно да наричаме така футболиста?“.

Предизвикай дискусия. Попитай: „Защо мислиш така?“ и обясни гледната си точка: „Знаеш ли, според мен не е точно така“… Опитай се да намериш основата на взаимното разбирателство: „Сега можем ли и двамата да се съгласим, че това не е коректно?“.

One reply on “Нетолерантни родители”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *