Непремерени подмятания от приятели

Да поговорим за различията си

© capture_queen, Flickr

Речта на омразата понякога е непреднамерен акт. Едва ли най-добрите ни приятели биха искали да ни обидят, използвайки неприлични коментари за нас или нашето семейство. Естествено, това не ги оневинява. Вместо да им се сърдим обаче, можем много лесно да подобрим комуникацията помежду си и да станем дори по-добри приятели.

През последните две години Симеон учи в Швеция. В магистърската програма по предприемачество той не само научава много, но се запознава и с бъдещата си съпруга – прекрасна млада жена от Китай. Двамата планират след завършването си да се приберат в Пазарджик, родния град на младия мъж, където да започнат свой бизнес за бързооборотни стоки и да сключат брак.

Още при едно от връщанията си по време на следването си Симеон споделя на своите приятели прекрасната новина. Групата от момчета са толкова стъписани, че не знаят какво да кажат. Част от тях са виждали китайци само по телевизията и не знаят нищо за тяхната култура. „Брат, стига бе, бебетата ти ще са китайчета!“ – възкликва момче от компанията. „Вашите как ще я приемат?“ – допълва друг.

Въпреки че са видимо ентусиазирани и щастливи за своя приятел, момчетата от групата изричат думи, които могат да нагрубят младия предприемач и приятелката му. В такава ситуация, за да избегнем излишно напрежение и неприятности, можем спокойно да се обърнем към следните съвети:

Подхождайте към приятелите си като към съюзници

Когато приятел направи болезнен коментар или ви постави обиден въпрос, най-лесното е да се изключите от разговора, да изградите стена помежду си или просто да спрете да комуникирате с него. Не го правете. Не забравяйте, че с този човек сте приятели и нещо специално ви е свързало. Уповавайки се на тази връзка, обяснете как и с какво ви е обидил коментарът му и продължете напред.

Отговорете с мълчание

Когато приятел ви поставя въпрос, който ви е накарал да се чувствате болезнено, оставете продължителното мълчание да си свърши работата. Не казвайте нищо и изчакайте приятелят ви сам да се усети. Бъдете сигурни, че няма да чакате дълго.

Говорете за различията си

Когато приятелството е между трима и повече души, е нормално да се съсредоточим върху общото, което имаме помежду си, отколкото върху различията си. И все пак нашите различия са от значение. Не забравяйте да говорите и за тях – това ще ви направи по-силни и единни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *