Непремерени коментари в училище

Това е толкова гейско!

Забеляза ли подзаглавието на статията? Ако не си – вгледай се внимателно. Дали подобно подзаглавие е подходящо за Пл@тформа за толерантност? От следващите редове ще разбереш защо сме избрали точно него.

А сега се опитай да си спомниш: къде си чувал подобен коментар? В училище, вкъщи, в заведение с приятели? А тогава удачно ли беше използването на такава фраза?

Използването на фрази от типа „педалско“, „гейско“, „циганско“ и други е израз на елементарно стереотипизиране на групи от населението по расов, етнически, религиозен или друг признак. За съжаление подобни неуместни коментари се срещат най-често в ученическа и младежка среда, което прави разпространението им лавинообразно.

Учител от Перник ни сподели, че според него децата много добре разбират, че когато използват подобни изрази, правят нещо нередно. „Питал съм ги – какво му е хомосексуалното на това, и те замлъкват“– казва той.

„Децата разбират много добре кое е правилно и кое – не. Важното е да има кой да им покаже, че правят нещо, което е грубо и обидно за другите. Нищо повече“ – продължава разказа си учителят по физика.

Друг е въпросът с учителите. Те също използват понякога стереотипен или предубеден език, което е стимул за децата да продължават с некоректното си поведение.

Какво можеш да направиш по въпроса?

Предложенията по-долу са еднакво приложими както за ученици, така и за учители. Ако си ученик и не ти достига кураж или подкрепа, не забравяй, че винаги можеш да се обърнеш към учител и да го помолиш да ти помогне в намисленото от теб начинание. Колективните усилия могат да сторят чудеса – особено когато са насочени към една по-добра среда на общуване и взаимно разбирателство.

Определи обсега на проблема

Анализирай колко често учениците използват предубеден език в училище. Направи си експеримент: какви са фразите, които чуваш най-често, докато се разхождаш по коридора, на двора или край училището си? Опитай се да разбереш кое или кой стимулира връстниците ти да говорят така. Поговори с тях за проблема и го идентифицирайте заедно.

Инициирай кампания за ролята на думите в социалното общуване

Провокирай своите съученици и учители, като организираш миникампания за ролята и значението на думите в живота ни. Покажи красотата на хубавите думи и докажи вредния ефект на омразното слово. Заедно с учителите изгответе техники за разрешаване на конфликти, които всички да прилагат както в училище, така и извън него – у дома, в компанията, навсякъде, където общуваш с хора.

Бъди пример за толерантност

Когато се разменят обиди в класната стая, дай пример какво е редно да направят страните, за да се възстановят мирните отношения – кажи го простичко и кратко и ти бъди самият пример с поведението си. Ако сте учител и станете свидетел на подобна разпра, спрете урока, който преподавате, и поговорете с учениците за уважението и толерантността помежду им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *