Нежелана поща

Не се предавай – отговаряй!

© OpenClips, Pixabay

Много от нас получават нежелани „шеговити“ имейли, изпратени от приятели или колеги. Лесбийки и гейове, мюсюлмани, католици, евреи, хора с увреждания, републиканци, демократи, представители на всякакви раси и етноси, блондинки и хора с наднормено тегло: мишените на такива „шеговити“ имейли са безброй.

„Това е ужасно!“, споделя един млад човек: той е сменил адреса на електронната си поща и не дава новия си мейл на онези познати, които често препращат подобни имейли.

Не препращай повече – блокирай онлайн нетолерантността чрез компютъра си. Вместо да препращаш „шеговити“ негативни послания и вицове, просто ги изтрий. Изтриването, естествено, не изразява открито мнението ти – то не прави нищо, за да привлече вниманието към обиждащите хората имейли, но е солидна първа стъпка в разрушаването на веригата.

Отговори на подателя. Обясни, че съобщението те е обидило и поискай да те изключат от списъка с получатели на всички бъдещи електронни писма. Не пропускай да обясниш защо – защото намираш писмото за обидно и предубедено, защото така наречените „шеги“ не са забавни и защото стереотипите са несправедливи, нетолерантни и нанасят вреда на хората.

Отговори на всички. Направи същото нещо, описано по-горе, но натисни „отговор до всички“, споделяйки мислите си с всеки от списъка за получаване на нежелания имейл. След което и други могат да последват примера ти. Представи си какво бихте могли да постигнете заедно, ако всички получатели отговорят по този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.