На гости на третата планета

Не забравяйте да обръщате внимание на нуждите на хората

Автор: Пл@тформа за толерантност

Хората се променят независимо какво правим. Важно е да оценяваме по достойнство промените в живота им и да даваме достатъчно свобода да преценят кое е добро за тях и кое – не.

Българска семейна двойка посреща в апартамента си бивш свой състудент, когото не са виждали от години. Тримата са били част от една компания в университета и мъжът им се обадил, защото отивал в техния град.

По време на сладкия вечерен разговор домакинът на няколко пъти предложил алкохол на госта си по стара българска традиция. Гостът обаче така и не се поддал на изстудените изкушения от хладилника на гостите си.

На сутринта, за учудване на домакина, неговият гост отказал дори чаша кафе. „Какво бе, ти да не си станал мормон?“ – шеговито подхванали своя гост.

Мъжът в действителност се оказал мормон – последовател на известното религиозно течение от САЩ. Едва след неуместната шега домакините разбрали, че пет години по-рано, след бригада в САЩ техният приятел се е оженил за жена, изпълняваща мисионерската си мисля в различни региони на страната…

Бъдете проактивни

Преди да пристигнат гостите, разберете дали имат някакви специални диетични ограничения или други нужди. По тактичен начин споделете битовите традиции и практики, които имате, за да бъдат гостите ви предварително информирани и да не се изненадат или засегнат от нещо непривично за тях.

Обърнете внимание

Обърнете внимание на тънкостите на общуването. Колебанието от страна на гостите преди хранене например може да ви подскаже, че гостът има нужда от миг спокойствие за мълчалива молитва.

Ако все пак предпочитате открито да задавате въпроси, се фокусирайте върху поведението на хората и това, което те сами споделят от живота си, а не върху техните вярвания, лични отношения в семейството и др. 

Приемете споделената информация без излишни коментари

Ако някой откаже едно нещо, предложете му друго – без излишни изводи или умозаключения. „А искаш ли безалкохолна напитка?“ или: „Имаме и мляко, и сок?“ са по-уместни коментари от обстрелването с въпроси кога и защо гостът ви е спрял да пие алкохол например. Бъдете толерантни и гъвкави. Стремете се да предразположите човека, а не да го съдите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *