На борба със собствените ни предразсъдъци

Най-трудно виждаме стените вътре в нас самите, които неусетно сме издигали през времето – най-често в името на оцеляването ни в трудни ситуации

Да обясняваме на другите за толерантността винаги е лесно. Още по-лесно е да укоряваме хората, в чието поведение прозират дискриминационни принципи и нагласи. Трудното идва в момента, когато осъзнаем, че ние самите сме предубедени спрямо други хора. А още по-трудно е, когато разберем това в разговор с приятел.

Двадесет и тригодишната студентка Милена е принудена сама да отглежда своята племенница. Родителите на малкото момиче са заминали на гурбет в Гърция и не са се прибирали в София повече от година.

След изморителна вечер в кафенето, в което Милена работи почасово, двете сядат да вечерят. 

– Лельо – подема момичето на масата, – днес бях на третата си тренировка по баскетбол в училище. В отбора има поне три-четири лесбийки. Сигурна съм! Много ме оглеждат, докато се преобличам, това добре ли е?

„Ох… и това ли…“ – мисли си нашата героиня. – „Уча, работя, гледам малката, а сега и с лесбийки трябва да се разправям. Ами ако и тя стане такава, какво ще я правя?“

Отговорът на подобен въпрос е много лесен. Същото, каквото сте правили и до момента. Героинята в нашата история е обяснимо напрегната от общия стрес, в който я поставя ежедневието ѝ. Тя не е виновна, че на главата ѝ са се натрупали толкова много неща, но не бива да забравя, че продължава да носи отговорност за развитието на племенницата си.

Ако и вие изпаднете в подобна ситуация, по-добре не отговаряйте на момента. Възможно е да изречете нещо, за което после ще съжалявате. Ако наум ви идват хомофобски и други негативни квалификации, по-добре не ги споделяйте. Запазете ги за себе си и вижте как ще се развият нещата. В това време можете да направите следното, за да се справите с предубежденията си:

Потърсете мнение и съвет. Потърсете помощ от роднини, които да ви помогнат в борбата с предубежденията. Семейства, които си помагат в подобни ситуации, често са по-здрави и задружни.

Поемете ангажимента да научите повече. Образованието, влиянието и правилната осведоменост са ключови фактори при променянето на начина на мислене. Създайте такава среда за себе си.

Бъдете постоянни. Изберете си дата от календара – няколко седмици или месеца напред от този ден – и я отбележете. Когато този ден дойде, помислете върху всичко, което сте научили и по какъв начин сте се променили. Не забравяйте да оцените и какво още можете да постигнете. Потърсете и мнението на някой друг за поведението си – то е огледалото на нашите мисли, вярвания и предразсъдъци във външния свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *