Квартални страсти

Не забравяйте, че зад различния външен вид също стои човек

© tpsdave, Pixabay

Панелките са интересно място за обмен на музика, страсти, аромати на готвени ястия и какво ли още не. Наемите, особено в големите градове в България, процъфтяват и не е рядко срещано явление всяка година да си имате нови съседи. Много често обаче предразсъдъците ни пречат да приемем новостите, независимо какви са те – включително новите хора край нас.

Знаете ли колко е трудно да намерите апартамент за чужденци в София например? Често се случва наемодателите да преценяват какви са чужденците, които си търсят квартира, единствено на базата на личните си познания за отличителните белези на външния им вид; оттук и притеснението им дали някой от съвсем различна култура би имал същите навици да пази жилището поддържано, чисто и сигурно.

Сигурно и сами сте чували за хора, които избягват представители на етническите малцинства за съседи. При наводненията във Варна през юни 2014 г. най-сериозно беше засегнат квартал „Аспарухово“, немалка част от чиито обитатели са роми, и бе истинско предизвикателство на част от бедстващите семейства да си намерят временно жилище под наем, докато успеят да ремонтират домовете си.

Новостите се приемат трудно, особено от страна на хората, които с времето предпочитат все повече да остават в прилежно изгражданата зона на комфорт. Това не значи непременно обаче, че всичко ново е лошо: значи само, че е хубаво да сме по-гъвкави по-често да променяме границите на зоната си на комфорт и да сме открити за новите хора и събития, които имат място в нея. А вие какъв съсед сте?

Поддържайте съседските ценности

Уважавайте съседите си и насърчавайте създаването на добросъседска, приятелска среда в квартала. Борете се с изключването на определени хора само заради външния им вид, както и с предразсъдъците на етническа, расова и друга основа, която по какъвто и да е начин нарушава човешкото достойнство и оскърбява личността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *