Как да се справим с кибертормоза

Няколко практични съвета

© Geralt, Pixabay.com

Тормозът в интернет прилича до голяма степен на всички обиди и наранявания, които някои от връстниците ти в училище може да са ти причинявали. Разликата е, че в интернет насилниците могат да останат анонимни или да продължават да те намират, дори и да живееш на стотици километри от тях.

Кибертормозът обаче действа по механизми, които са лесно предвидими. Затова и противодействието му не е чак толкова трудно. Ако си достатъчно дисциплиниран и спазваш предложените по-долу практически съвети, със сигурност ще се чувстваш по-комфортно при следващия случай на тормоз в онлайн пространството.

Не отговаряй – дори да мислиш, че това е правилно за момента, не започвай разговор и не отговаряй на съобщенията на хора, които те тормозят. Авторите на такива съобщения искат да знаят, че са те притеснили и разстроили. Възможността да се отегчат и да те оставят на мира, ако не отговориш, е много голяма.
Излез офлайн – ако се почувстваш лично засегнат, напомни си, че можеш да изключиш телефона и компютъра си по всяко време. Напусни виртуалната реалност и я замени с истинска за известно време.
Уведоми своя мобилен оператор или интернет доставчик – те могат да ограничат текстове, обаждания и онлайн съобщения от определени хора, когато, разбира се, нямаш вариант да ги блокираш сам.
Промени координатите си за контакт – използвай ново потребителско име, нова електронна поща, нов мобилен номер и ги споделяй само с най-близки приятели. Въпреки тормоза, насочен към теб, в никакъв случай не бива да се предаваш или се отказваш от собствения си живот.
Кажи на някого – ако тормозът те притеснява, не премълчавай. Говори с някого за това. Ако ти се струва, че родителите ти няма да те разберат, сподели притесненията си с приятел, учител или някого, на когото можеш да имаш доверие. Потърси повече информация за подобни ситуации, като започнеш от статиите в нашата Пл@тформа за толерантност.
Уведоми властите – ако съобщенията съдържат заплахи или по някаква друга причина сериозно са те притеснили, уведоми властите. Отправянето на заплахи е противозаконно и властите могат да сложат край на това. Част от техните функции е да те защитят и те определено знаят как се противодейства в ситуация като твоята.
Пази запис – не е нужно да четеш съобщенията, но пази техен запис с дата и час. Той може да послужи като доказателство, ако ти потрябва, както и да помогне на властите да разберат откъде идват съобщенията.

Начините да се справим с тормоза в интернет, за радост, са много. Началото винаги минава през споделяне с възрастен с повече опит от теб, за което те съветваме в много от нашите статии. За да не оставим ефекта единствено на индивидуално ниво, е важно сами да станем част от голямата промяна.

• Провери правилата за ползване на различните социални мрежи. Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr и YouTube имат различни правила за поверителност и различна политика относно проявите на омраза и тормоз.

• Следи за нови статии, събития и инициативи в рамките на нашата Пл@тформа за толерантност.

• Можеш да ни пишеш и да споделиш своя разказ как си се справил със случай на кибертормоз в нашата секция Добрата история, така че твоят пример да послужи на повече хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *