Забележки от непознати

Стереотипите в първичния им вид

© Joe Parks, Flickr

На улицата можем да се сблъскаме с най-тежките и същевременно най-първични форми на омраза и нетолерантност. Хората, които не ни познават, реагират единствено на външния ни вид и често изричат думи, които могат дълбоко да ни обидят.

Гей парадите са едно от събитията, на които най-често можем да чуем омразни подмятания от минувачите. Хомосексуален мъж от Пловдив ни разказа как след прайда през 2012 г. бил принуден повече от един час да слуша излиянията по негов адрес на един мъж във влака, в който пътувал. Едрият господин през целия път обяснявал на жена си как не понася гейовете и как има желанието „да ги убие“. Подобни случки не са изолиран случай, а хомосексуалните далеч не са единствените потърпевши.

Така едно момиче, двадесетгодишна студентка от Русе, търсела апартамент под наем с майка си. Докато си почивали в един ресторант след поредната обиколка, те обсъждали кои са най-добрите квартали за живеене в града. Мъж на средна възраст от съседната маса дочул разговора и прибързал да подметне: „Всичко в града е добро, опитваме се да държим циганите в селата“.

Сигурни сме, че ще ви е трудно да реагирате в подобна ситуация. Да се изправиш срещу непознат не е най-лесното и приятно нещо, което можеш да направиш, докато пътуваш във влака или обядваш спокойно в ресторант.

Затова преценете обкръжението си. Разгорещеният спор с непознат понякога може да прерасне дори и във физическо насилие. Затова, преди да кажете каквото и да било, си помислете дали е удачно да започвате спор и да отстоявате позицията си на всяка цена. Мястото пусто ли е? Сами ли сте? Има ли деца наоколо?

Ако обстоятелствата не го позволяват, не казвайте нищо. Въпросителен поглед може да бъде ефективен и ненасилствен отговор в ситуация, в която се чувствате несигурно да говорите директно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *