Далечни роднини, различен поглед към света

Разликата в ценностите може да стане нетърпима

© Nathan Congleton, Flickr

Срещите с далечни братовчеди, които виждаш едва веднъж на няколко години, винаги носят странно чувство на неувереност. В годините на пубертета хората се променят толкова бързо, че понякога е трудно да ги познаем само след няколко месеца. А какво остава за години?

В такива ситуации сблъсъците на младежки субкултури са много вероятни. Едни младежи се влекат от музика и кино, други от спорт, трети от дискотеки и клубове, цигари и алкохол.

Случвало ли ти се е да те оставят с твой далечен братовчед, с когото нямате никакъв общ език, за две седмици на село при баба и дядо? Възрастните хора са толкова далеч от разбиранията и на единия, и на другия, че понякога с нищо не могат да ви помогнат да се разберете.

Тогава всичко зависи от теб и твоето умение да контролираш ситуацията. На първо място поработи върху това да преодолеете битовите си различия – лягане късно, ставане рано, хигиенни навици и така нататък.

След това идва по-сложното – възможността да проведете нормален разговор по ежедневни теми. Тук може да се очаква и сблъсък на ценностните ви оценки за различни традиции, субкултури и модели на поведение.

Ако това се случи, не забравяй следните ключови стъпки:

1. Опиши какво се случва

Дефинирай обидата или различието и опишете модела на поведение, който я съпътства: „Всеки път, когато разказваш расистки шеги, се засягам. Някои хора може да се смеят, но на мен не ми допадат тези шеги. Помолих те да не говориш така в мое присъствие, но ти продължаваш.“

2. Опиши как се чувстваш

„Аз те ценя много. Винаги ми е било приятно да прекарваме заедно времето си на село. Чудя се защо продължаваш да ме дразниш с коментари и шеги, които не смятам за смешни.“

3. Апелирай за запазване на семейните връзки

„Моля те, не създавай ненужни бариери помежду ни. Много ми се иска да продължим да бъдем приятели.“

 4. Задавай въпроси

„Аз искам да имаме добри отношения. Какво трябва да направим по въпроса според теб?“

Понякога е много трудно да поддържаме добри отношения с роднините си – все пак всички сме различни, имаме различни възгледи, вкусове, характер и поведение. Но направим ли веднъж усилие, дори най-малкото, ще видим, че не е чак толкова трудно да стигнем до другия, да бъдем чути и разбрани. Винаги си струва да пазим сплотено семейството си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *