Урагана (The Hurricane, 1999)

Несправедливото обвинение в убийство на един от шампионите в американския бокс – по истински случай

Associated Press

Историята на американско-канадския боксьор Рубин Картър – Урагана (1937–2014), популярна по целия свят от едноименния хит на Боб Дилън, се превръща в знаков биографичен филм по неговата лична автобиография (The 16th Round: From Number 1 Contender To Number 45472, 1974) и по романа Lazarus and the Hurricane: The Freeing of Rubin “Hurricane” Carter (1991) от Сам Чейтън и Тери Суинтън.

Урагана (Дензъл Уошингтън) е амбициозен и многообещаващ шампион по бокс в разцвета на младостта и силите си. През 1966 г. обаче, на върха на славата си, той е набеден несправедливо – обвиняват го в убийство и му присъждат 20 години затвор. Почти десетилетие по-късно един тийнейджър се запознава с издадените мемоари на Урагана и го посещава в затвора. Когато Рубин губи поредния шанс да обжалва присъдата, момчето се обръща към настойниците си да съдействат за ново разглеждане на делото. Така постепенно около застъпването за невинността на Урагана се сформира малка група поддръжници, които полагат неимоверни усилия и твърдо отказват да прекратят борбата за свободата му: накрая справедливостта възтържествува, макар и двадесет години по-късно…

Този забележителен филм разказва действителната история за победата на един шампион и за несломимостта на човешкия дух. И в същото време засвидетелства за пореден път несъвършенствата в съдебната система, допускаща не само значителни грешки, но и прояви на несправедливост по расов и по редица други признаци, оскърбяващи достойнството на личността. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *