„Племето“ (The Tribe, 2014)

Толкова много истински думи – без диалог и субтитри

Този филм е на езика на жестовете; няма субтитри или дублаж – защото любовта и омразата не се нуждаят от превод. Лентата е копродукция на Унгария и Холандия и грандиозен дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки.

Слабошпицки е съумял да създаде изключително смел и необичаен филм с дълги сцени, които превеждат зрителя през коридори и лабиринти от човешки взаимоотношения, през изблици на спонтанна обич, но и на ред необуздани действия. 

Не това обаче е главното достойнство на филма. Заснет сред учениците от училище за глухонеми, „Племето“ прекосява техните неподправени лични светове, в които няма място за дублаж или субтитри. И в същото време това е може би „най-говорещият“ филм, представян някога без превод на толкова много публики в различни страни. Сюжетъте открай докрай ярък, увлекателен и истински завладяващ. Личната история в него може да грабне всеки от нас от самото начало:

Глухонемият Сергей постъпва в специализирано училище за глухонеми. На новото място той трябва да открие своя път в училищната йерархия, като редовно се сблъсква със случаи на престъпления и проституция. Това е неговата среща с Племето. Сергей участва в няколко грабежа и бързо се издига високо в организацията. Запознава се с Анна – една от любовниците на Шефа, и неволно нарушава всички неписани правила на племето.

Автентичното присъствие на младите непрофесионални актьори и уверената режисура на Слабошпицки правят от съвременното нямо кино едно неповторимо преживяване за зрителите: оставени на своята зрителна сетивност, въображение и интуиция, всички започват да разчитат по нов начин езика на тялото и емоциите.

Филмът получава Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан’14 и е носител на Европейската филмова награда за Откритие на 2014 година, както и на приза за най-добър сценарий от фестивала в Сан Пауло’14, за най-добър режисьор от МФФ Солун’14 и още девет награди от различни филмови форуми по света.

Премиерата на „Племето“ в България се състоя в рамките на 19-ия Международен София Филм Фест. Фестивалът заедно с Фондация „Заслушай се“ организираха социалната кампания „Заслушай се в глухите“, целяща чрез дискусия да допринесе за по-добро разбиране на предизвикателствата, пред които всеки ден се изправят хората с увреден слух, и с това – за тяхното по-пълноценно социално включване в българското общество.

https://www.youtube.com/watch?v=0GPq7bqs4EA

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *