„Игра на кодове“ (The Imitation Game, 2014)

Дешифриране на войната и любовта

Автор: Силвия Борисова

Трагичният пъзел на живота на гениалния математик и ранима личност Алън Тюринг, спасил Англия чрез дешифриране на кода на нацистките флотски комуникации по време на Втората световна война.

Една от най-великите истории на нашето време започва в мрачните дни на Втората световна война: Алън Тюринг е брилянтен математик от Кеймбридж, вербуван от британската армия, за да разбие нацистките кодове. Работата му начело на екип от отбрани математически таланти не само съкращава войната, но и развива технологиите до степента, в която могат да бъдат изобретени компютрите. В Кеймбридж младият Тюринг бързо се доказва като новатор в мисленето с теориите си за потенциала на изчислителните машини – за което обаче по-късно ще плати висока цена.

Когато войната между Великобритания и Германия е обявена, теориите му се доказват в практиката. Тюринг лесно минава теста, който го прави член на свръхсекретна група, на която е възложено да декодира критичните немски морски комуникации.

За изненада на командващите офицери, познания по темата притежава и младата дама Джоан Кларк. Тюринг и Кларк бързо се сприятеляват и скоро се сгодяват…

Лентата демонстрира по блестящ начин важността на закъснелите признания за работата, усилията, времето, вниманието, страстта и постиженията на невидимите герои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *