Знаеш ли коя е Темпъл Грандин? (Temple Grandin, 2010)

„Светът има нужда от най-различни умове!“

Не съм като останалите хора. Аз мисля в образи.

Така описва себе си Темпъл Грандин. Вълнуваща история с Клеър Дейнс в главната роля за пътя на дете, диагностицирано с аутизъм, което се превръща в ценен експерт в своята област. 

Темпъл Грандин, на която са поставили диагноза аутизъм още като дете, през 2010 г. говори в лекция на TED за това как работи нейният ум и за способността си да „мисли в картини“, което ѝ помага да разрешава проблеми, с които невротипичните умове най-вероятно би не биха се справили. Според нея светът има нужда от хора от спектъра на аутизма: визуални мислители, мислители в схеми, вербални мислители и всякакъв вид умни деца-чудаци.

Биографичният филм на режисьора Мик Джаксън е разработен по мотиви от книгата за живота на Темпъл Emergence: Labeled Autistic и разгръща по великолепен начин историята на едно момиче, което успява да преодолее ограниченията на състоянието си, за да получи докторска степен и да се превърне в един от най-големите експерти по животновъдство. Тя открива своя интерес към животните още като дете при посещенията си в ранчото на своите леля и чичо. Проговаря едва на четиригодишна възраст и има затруднения в общуването с хората около нея чак до завършване на средното си образование. Огромна подкрепа в преодоляване на нейните затруднения ѝ оказва майка ѝ, както и някои от учителите ѝ.

Момичето опознава света, като събира и свързва в ума си картините, които вижда в обкръжаващата я среда – и на практика мисли не в думи, а в образи. Тя заменя общуването с хора за живот, отдаден на грижата за животните, като развива хуманни методи за грижа за добитъка, отглеждан за месо.

Нейната интелигентност и ексцентричният ѝ начин на общуване хвърлят нова светлина върху наложените представи за аутизма. Останала неразбрана през целия си живот от близки, родители и учители, в същото време Темпъл успява да даде на всички тях ценни уроци за живота. Тя се откроява във всички етапи на училището и в крайна сметка става отличник на випуска и защитава докторат.

Темпъл Грандин e създателката на т. нар. „машина за прегръдки“, днес широко разпространено средство за облекчаване на стреса при децата-аутисти; а нейният хуманен проект за лечение на едрия рогат добитък в преработвателните предприятия е предмет на няколко книги и е спечелил награда от организацията „Хора за етично отношение към животните“ (Рeople for the Еthical Тreatment of Аnimals). Въпреки предизвикателствата при общуване с хората тя надмогва техния страх и неохота да говорят с нея и успява да ги спечели на своя страна. Грандин променя облика на чисто „мъжката“ индустрия с едрия рогат добитък със създадените от нея хуманни методи за третиране и икономичността на нейните открития.

Днес Темпъл Грандин е професор по науки за животните в Колежа по селскостопански науки Колорадския университет и широко известен говорител по темите за аутизма и отношението към животните.

Източници: