„Странна случка с куче през нощта“

История от първо лице за едно петнадесетгодишно момче със синдром на Аспергер

 Автор: Силвия Борисова

 Кристофър Джон Франсин Буун е петнадесетгодишно момче, което живее самò с баща си в Суиндън, графство Уилтшир – един от най-неприветливите английски градове. Кристофър е различен от повечето си връстници, трудно общува с хората и описва себе си като „математик с известни поведенчески затруднения“. Макар и да няма установена точна диагноза, бележките от книгата препращат към синдрома на Аспергер, високофункционалния аутизъм или „синдрома на учения“. 

„Странна случка с куче през нощта“ (Унискорп, 2013) е забележителен разказ от първо лице за мислите, света и преживяванията на това необикновено момче; разказ, който точно толкова необикновено започва от… мъртвото съседско куче, което Кристофър открива на поляната, и разследването, което решава да предприеме. Оттук начева една колкото лична, толкова и универсална история за това, че независимо колко много се различаваме един от друг и колко странни понякога изглеждаме в очите на останалите, нещата, които ни разделят, напълно се омаловажават от нещата, които ни обединяват.

Книгата пленява с автентичния стил на момчето-разказвач, който е донесъл на автора редица награди за майсторското изпълнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *