7 милиарда други (7 milliards d’autres, 2003– )

Най-внушителният калейдоскоп на личните идеи на човечеството за любовта, толерантността, щастието, ненасилието, мира и опазването на околната среда, създаван някога

Автор: Силвия Борисова

След инициативата, подета от Ян Артюс-Бертран, проектът „7 милиарда други“ се разпространява допълнително от GoodPlanet Foundation

„6 милиарда други“ (6 milliards d’autres, 2003) е амбициозен и необичаен художествен проект, чрез който режисьорът, журналист, фотограф и природозащитник Ян Артюс-Бертран, заедно с авторите Сибил д‘Оржевал и Батист Руже-Люшер и екип от 20 професионалисти, разкрива мотивите на хората по целия свят да живеят, да се обичат, да създават семейства, приятели, дом, изкуство; да воюват, да поддържат бариерите на неравенства и различност помежду си; да търсят закрила и грижа, познание; да се вглеждат в бъдещето на света. Но с този документален проект в духа на участническото изкуство режисьорът иска преди всичко да помогне на различните хора да се разбират помежду си, като се вслушват внимателно един в друг. За да намерят заедно търсени от всички отговори и решения на проблемите с климата, с изчезващите животински и растителни видове, с приемането и опознаването на другите в тяхната собствена красота и индивидуалност.

Днес разполагаме с изключителни инструменти за комуникация: можем да видим всичко, да знаем всичко. Количеството информация в обращение никога не е било по-голямо. Всичко това е много положително. Иронията е, че в същото време все още знаем много малко за съседите си.

Проектът представлява поредица от видеоклипове на хора от цял свят, снимани в близък портретен план. Всеки от тях разказва значими събития от живота си, най-често на родния си език, а портретите са събрани в пъстра мозайка от лица, цветове, емоции… От началото на проекта през 2003 г. над 6000 човека от 84 държави са записали своите истории за проекта; от този огромен интерес идва и преименуването му на „7 милиарда други“.

Артюс-Бертран не просто не се занимава с разбиване на стереотипи и предразсъдъци за различното и особеното у хората: той дори не използва в концепцията за проекта си тази така неизбежна нишка на разделение във всекидневния живот. Хората са лица, изражения на дълбоки и чисти емоции, гласове и различни езици (*повече от 50); няма обаче надписи по портретите с техните имена, държави, култура или вероизповедание. Въпросникът, който всеки е имал пред себе си, е служел само като отправна точка за личния разказ. А отговорите на всеки един от 45-те въпроса остават толкова на брой, колкото са и запитаните, и това е може би най-ценното в проекта.

Какво означава животът за вас?

Какви трудни обстоятелства сте преживели?

Какво научихте от родителите си?

Какво искате да предадете на децата си?

Какви промени сте видели в своята страна?

Съответно и отделните епизоди, в които са групирани интервютата, се казват: „Мозайка“, „Смисълът на живота“, „Да направиш трайна любовта“, „Времена на изпитание“, „Щастие“, „Жени“, „Толерантност“, „Ненасилие“, „Мир“, „Развитието има значение“…

До момента „7 милиарда други“ е разпространен в над 100 държави на 10 езика; заедно с разпространението в социалните медии в интернет като YouTube и Vimeo проектът е монтиран като инсталация на публични пространства по целия свят. Повече от четири милиона души са разгледали инсталацията на такива разнообразни места като Гран Пале в Париж, Световното изложение в Шанхай, Музея на изкуствата в Сао Пауло, Траяновия пазар в Рим, Музея на мултимедийните изкуства в Москва, Tour & Taxis в Брюксел, културния център Дута Сек в Дакар, Сенегал, и Карибския музей в Баранкиля, Колумбия.

„7 милиарда други“ задават и 40-те въпроса, на които на свой ред ще отговорят повече от 2000 доброволци в „Човек“ (Human, 2015), следващия грандиозен и по замисъл, и по изпълнение хуманитарен филмов проект на Ян Артюс-Бертран.

Източници:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *