„Случват се удивителни неща“: с добра комуникация и много търпение

Днес е Световният ден за повишаване осведомеността по въпросите на аутизма

Автор: Силвия Борисова

На днешната дата, 2-ри април, отбелязваме Световния ден за повишаване осведомеността на обществото по въпросите на аутизма. Общото събрание на ООН обявява честването на този ден с резолюция, приета на 18-и декември 2007 г., за да „подчертае необходимостта да се помогне за подобряване качеството на живот на хората с аутизъм, за да могат те да водят пълноценен и смислен живот като неразделна част от обществото“.

Тема за Световния ден за осведоменост за аутизма 2021

ООН има тема за честване на Световния ден за осведоменост за аутизма всяка година от 2012-а насам. Тази година темата е „Приобщаване на работното място: предизвикателства и възможности в един пост-пандемичен свят“.

Според ООН

пандемията от COVID-19 разкри и засили очевидни неравенства по света, особено що се отнася до разпределението на доходите и богатството, достъпа до здравни грижи, защитата от закона и политическото включване. Хората с аутизъм отдавна са се сблъскали с много от тези неравенства, които са само допълнително изострени от пандемията.

Това е проблем, задълбочил се от отдавна признати дискриминационни практики на наемане и среда на работното място, които представляват основни пречки за хората с аутизъм; всички те допринасят за безработицата или критично ниското ниво на заетост при голямо мнозинство от възрастните в аутистичния спектър.

Какво е аутизъм?

Според определението на ООН аутизмът е:

неврологично състояние през целия живот, което се проявява през ранното детство, независимо от пола, расата или социално-икономическия статус. Терминът „аутистичен спектър“ се отнася до редица характеристики. Подходящата подкрепа, настаняване и приемане на тази неврологична вариация позволява на хората от спектъра да се радват на еднакви възможности и пълноценно и ефективно участие в обществото.

Аутизмът се характеризира главно със своите уникални социални взаимодействия, нестандартни начини на учене, изострени интереси към конкретни предмети, склонност към рутина, предизвикателства при типичните начини на общуване и специфични начини за обработване на сензорна информация.

Едно на всеки 150 деца по света е диагностицирано с аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света. В България това са около 140 000 души.

Световният ден за повишаване осведомеността по въпросите на аутизма в България

У нас в инициативите по повод 2-ри април ще вземат участие 15 града.

В София пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе концерт в подкрепа на борбата с аутизма. В него ще вземат участие посланиците на добра воля на кампанията – датският посланик в България Негово превъзходителство Коре Янсон и кметът на София Йорданка Фандъкова, както и редица известни български изпълнители. Специалният гост на събитието ще бъде Джон Лоутън, вокалистът на Uriah Heep.

Точно в 20.00 часа сградата на Националната библиотека ще бъде осветена в синьо като част от глобалната кампания „Освети в синьо“ на Autism Speaks*. (*Autism Speaks е най-голямата организация за застъпничество за аутизма в САЩ. Тя спонсорира изследванията на аутизма и провежда дейности за осведомяване и по-широко разпространение, насочени към семействата, правителствата и обществеността.)

„Случват се удивителни неща“

Припомняме ти един късометражен филм, създаден от професионалисти с много обич, разбиране, който се стреми да повиши информираността за аутизма сред аудитория, която не спада към аутистичния спектър, да стимулира разбирането и приемането на това състояние от бъдещите поколения. Филмът е част от проекта Amazing Things и е създаден, за да бъде гледан, обсъждан и споделян безвъзмездно от всички – но най-вече от учители, родители и връстници на децата с аутизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *