„Разказът на прислужницата“ (The Handmaid’s Tale, 1985) от Маргарет Атууд

Източник: http://prodimage.images-bn.com

„Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд ни отвежда в дистопичната реалност на Република Галаад. Реалност, изпълнена с фанатизъм, тирания и сегрегация. Жените вече нямат право да четат, човешкото съществуване е застрашено от екологични катастрофи, а раждаемостта намалява стремително.

Бъдещето на Галаад и човечеството зависят от прислужниците – малкото останали жени с репродуктивни способности във вече бившите Съединени американски щати. Те са принудени да служат на командирите (мъжете начело на Галаад), които ги експлоатират сексуално в отчаян опит да възстановят световната популация. Като една от прислужниците, главната героиня и повествователка Офред е заобиколена от враждебност, дискриминация, несправедливости и бруталност. Едно нещо обаче я поддържа силна и обнадеждена – мисълта отново да се събере с дъщеря си.

„Разказът на прислужницата“ е истински литературен шедьовър – такъв, който интригува, вълнува, стряска и предупреждава. През 2017 г. американската телевизионна мрежа Хулу започва излъчването на своя продукция по книгата на Атууд. Към юни 2021 г. тече четвъртият сезон.

Линк към Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/38447.The_Handmaid_s_Tale

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *