„Пустинно цвете“ от Уерис Диъри

Невероятното пътуване на едно номадско момиче през пустинята

Автор: Силвия Борисова

 „Пустинно цвете“ (AMG Publishing, 2016) описва действителната история за живота на сомалийката Уерис Диъри. Биографичната книга по разтърсващ начин разкрива невероятната сила на една жена, която на петгодишна възраст е лишена по особено жесток начин от своята женственост заради местен ритуал. След множество обрати на съдбата Уерис завладява световния моден подуим и сама съумява да се превърне в символ на женствеността.

Едва дванадесетгодишна, Уерис бяга от семейството си и оставя зад гърба си своите наивност и детство насред изнурителните условия за живот в африканската пустош и номаските биваци. Прекосява сомалийската пустиня съвсем сама, без никакви принадлежности и лични вещи освен един оръфан шал, без образование и базисна грамотност, които по-лесно биха могли да ѝ обезпечат работа. Така, изложена на постоянния риск от човешко похищение или нападение на диви зверове, Уерис със сетни усилия пристига в столицата Могадишу. 

Но Могадишу е само първата спирка в нейното забележително пътуване, което Уерис продължава към Лондон. След години непосилен труд като домашна прислужница в британската столица Уерис става световноизвестен модел и започва да пътува до най-красивите кътчета на света. Пътуването на нейния непримирим дух завършва в Ню Йорк, където Уерис Диъри се посвещава на каузата на правата на човека като посланик на Обединеното кралство към ООН, за да помогне и на други жени по света да се изправят срещу варварските традиции и да превърнат живота си в добра история.

Източник:

Miller, C. 2011. Desert Flower: The Extraordinary Journey of a Desert Nomad by Waris Dirie. March 15. URL: http://www.goodreads.com/book/show/8745.Desert_Flower 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *