Докосващата история на „Недосегаемите“ (The Intouchables, 2011)

Как се научаваме да приемаме нещата, които не можем да променим

Автор: Силвия Борисова

 

Недосегаемите (The Intouchables, 2011, реж. Оливие Накаш и Ерик Толедано) разказва истинската история на Филип Позо ди Борго – заможен мъж от френската висша класа, който е имал всичко, което поиска, преди да се парализира вследствие на инцидент и да загуби съпругата си, болна от рак. Принуден да седи в инвалидна количка и неспособен да се справя сам в живота си, Филип загубва желанието и волята си да живее и е на ръба на самоубийство. Но точно в този труден момент среща Дрис, беден цветнокож мъж, който току-що е излязъл от затвора.

Дрис кандидатства за работата за болногледач на Филип – не защото я иска, а защото иска да докаже на социалните служби, че се старае да се върне към „нормалния“ живот. Филип е впечатлен, че Дрис не проявява и капка съчувствие към неговото заболяване и тъкмо заради това се решава да го наеме. Дрис се премества да живее в къщата на Филип и лека-полека променя цялата обстановка. Двамата развиват приятелство, което никой не е и очаквал и което връща и двамата обратно в руслото на живота. 

Филмът показва по брилянтен начин, че любовта и приятелството са способни да преодолеят всякакви социални и икономически различия. А също така и че всеки човек може да бъде и е част от обществото, независимо дали е богат или беден, с увреждане или не, с тъмен или светъл цвят на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *