„Удивителни неща“…

…започват да се случват в среда на приобщаване и взаимно разбирателство

Добрата история започва от мъничка искра

Сигурно вече си забелязал из материалите на нашата Пл@тформа колко често повтаряме, че промяната започва от мен, теб и нас. А в секцията Добрата история съвсем ще се убедиш, че това е така: всички проекти, инициативи и изобретения на доброто – за по-добър и пълноценен живот на малки и големи – са започнали от една-единствена искрица ентусиазъм, желание, алтруизъм, оптимизъм и вяра, че светът може да бъде наистина хубаво място за живеене.

Днешната ни история е за проекта „Удивителни неща“, хрумнал на независимия режисьор на анимация Алекс Амелинес. Това е продължаваща инициатива за анимация, насочена към насърчаване на разбирането и приемането у новите и бъдещите поколения по въпросите на аутистичния спектър и синдрома на дефицит на вниманието с или без хиперактивност.

Амелинес създава късометражен филм, който публикува с безплатен онлайн достъп за Световния ден за повишаване осведомеността по въпросите на аутизма, на 2-ри април 2017 г. Филмът разказва сложната тема на аутизма с прости описания, ситуации, лесни за идентифициране, и позитивен език; насочен е предимно към деца на 7– 11-годишна възраст.

Всичко започва от идеята да помогне на местното училище, където учи детето му, с образователна анимация за аутизма. Нужни са няколко месеца, докато Алекс напише подходящия сценарий с помощта на училищния координатор по специални образователни потребности, професор Тони Атууд.

Следва повече от година, в която Алекс рисува анимацията в свободното си време. Помагат му pro bono още професионалисти в сферата на развлекателната индустрия: шотландският актьор Дейвид Гант – разказвачът във филма, композиторът Крис Харингтън и звукорежисьорът Майк Авгерос от Soho Sonic Studios, Лондон.

Резултатът: „Случват се удивителни неща“

Резултатът на име „Случват се удивителни неща“ (Amazing Things Happen) мигновено се превръща във вайръл и е топло посрещнат от родители, учители, както и от самата общност на аутистите. А удивителните неща продължават да се случват, защото Алекс решава да продължи да развива творчеството си по посока на застъпничеството: след късометражния си филм, тръгнал от едно училищно задание, той работи с Британската асоциация за дислексия, Би Би Си Персия, Genius Within – британска социална организация за невроразнообразие и развиване потенциала и талантите на хората с неврологични или психични разстройства, социалната инициатива The Autism Plan и британската Национална мрежа за безопасни места.

А ето и една от прелестните анимации – „Удивителни деца – аутистичен спектър“: разказ от първо лице, през сетивата, думите и сърцето на самите удивителни деца!

Източник:

Amazing Things Project. Official website: https://amazingthingshappen.tv/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *