Предай нататък! Истинската история зад филма (Pay It Forward, 2000)

Да предадем доброто нататък, започвайки от себе си!

Автор: Силвия Борисова

Какво е общото между самотна майка, учител по социални науки, бездомна клошарка, момче, пристрастено към дрогата, закъсал с колата си човек, отчаяна от живота млада жена, която се кани да скочи от моста, и населението на цели няколко американски щата? Всички те са част от схемата „Предай нататък“ – от простичкия план на едно дванадесетгодишно годишно момче за по-добър свят, който впоследствие прераства в мащабно движение, разпростряло се на няколко щата.

Измислете начин да промените света и го направете!

Един учител дава на своите ученици задачата: „Измислете начин да промените света и го направете!“. На първо четене това звучи непостижимо дори за възрастен човек, камо ли за дете. Така изглежда и за седмокласниците във филма, но само преди да се замислят.

На един от учениците (Хейли Джоеул Осмънд) му хрумва идеята за проекта „Предай нататък“. Измисля начин да промени света – всеки трябва да намери трима души, за които да направи по едно добро дело. Но първо трябва да се вгледа по-внимателно в хората около себе си, да ги опознае така, че да разбере от какво имат нужда – дори самите те да не осъзнават истинските си нужди… И после? После трябва да помоли хората, на които е помогнал, „да предадат нататък“: да помогнат безкористно на други трима нуждаещи се. Така за кратко време светът ще бъде променен.

Най-забележителното е, че когато режисьорката Мими Ледър решава да екранизира едноименната книга на Катрин Райън Хайд от 1999 г., това движение вече е факт благодарение на фондацията „Предай нататък“ (Pay It Forward Foundation) и актовете на благотворителност, като част от веригата лека-полека се разпростират из все повече щати. 30-и април започва да се отбелязва като Денят на „Предай нататък” – ден на оценяване на положителния ефект от тези актове на доброта. Към днешна дата, 2020 г., във веригата на предаване нататък са се включили хора от над 80 страни и последно актуализираната цел на инициативата е да вдъхнови над 10 милиона добри дела по целия свят!

Може би ти звучи утопично и твърде невероятно. И все пак думите на това домашно кънтят: Измислете начин да промените света и го направете! „Предай нататък“ е един добър начин да бъдеш полезен на някого, да направиш добро дело, да промениш света… поне своя свят – хората около теб. 

Филмът на Мими Ледър разказва в същото време и личната история на всеки от нас – за изборите, които трябва да направим, за да живеем добре и смислено; за това колко е важно да се вглеждаме отвъд предразсъдъците си към различните хора – били те бездомни, самотни майки, пристрастени към алкохола или наркотиците, потенциални самоубийци… Защото тъкмо хората, които обществото отхвърля, са жертвите на всички онези пропуснати шансове да направим добро, да бъдем толерантни към различията; да бъдем хора с хората.

Можеш да започнеш от най-простичките подсказки за добротворчество на гореспоменатата верига Pay It Forward Day, още докато чакаш следващия 30-и април: http://payitforwardday.com/get-involved/ideas/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *