Организация за сигурност и сътрудничество в Европа

Бюро за демократични институции и права на човека

ОССЕ (Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) е най-голямата междуправителствена организация в света, посветена на въпросите на сигурността, правата на човека, свободата на пресата, честните избори и контрола над въоръжаването. Основана е на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа, състояла се през 1975 г. в Хелзинки. Понастоящем в ОССЕ членуват 57 държави от Северна Америка, Европа и Азия, разположени на по-голямата част от Северното полукълбо.

Организацията работи за осигуряване на мир, демокрация и стабилност на повече от 1 милиарда души. Със своите специализирани институции, експертни звена и мрежа от секторни операции ОССЕ разглежда редица въпроси, които оказват влияние върху общата сигурност – включително контрола на въоръженията, тероризма, доброто управление, енергийната сигурност, трафика на хора, демократизацията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

ОССЕ подкрепя активно своите страни-членки в борбата с всички форми на расизъм, ксенофобия и дискриминация, включително антисемитизма и дискриминацията срещу християни и мюсюлмани, чрез Бюрото за демократични институции и права на човека (OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights). Бюрото към ОССЕ се занимава главно с борба срещу престъпленията от омраза във всички страни-членки.

Източник: 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *