Младежка ЛГБТ организация „Действие“

Неправителствена организация за пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в обществото

Младежка ЛГБТ организация „Действие“ е правозащитна неправителствена организация, сформирана в началото на 2010 г., посветена да допринесе за промяна в живота на ЛГБТИ хората в България. Визията ѝ е в постигането на пълно правно признаване и социално включване на ЛГБТИ хората в общество, в което те да се чувстват сигурни и признати.

Организацията се бори за промени в Наказателния кодекс, признаване на семействата на ЛГБТИ хората и създаване на правна процедура за гражданска смяна на пола за транс хора. Екипът на „Действие“ предоставя безплатна правна помощ на ЛГБТИ хора; също така е посветен и на обучението на служители на администрацията и бизнеса в България.

Само преди броени дни адвокатката Деница Любенова и „Действие” бяха наградени от Европейския граждански форум (European Civic Forum) на тазгодишните награди Civic Pride за своята работа по делото „Бебе Сара“ и детето на 1,5 години, живеещо от рождението си без гражданство поради дискриминация въз основа на сексуалната ориентация на родителите:

Бебето Сара си има две майки – британска и българска, и семейството живее в Испания. След като българските власти отказват да признаят испанския акт за раждане на бебето Сара, в който са записани имената на двете ѝ майки, Деница Любенова е завела дело в Съда на ЕС. Успоредно с това Младежката ЛГБТ организация „Действие“ създаде програма за правна защита, предоставяща подкрепа на ЛГБТИ двойки в България. Наградата е признание за неуморния ангажимент на Любенова и „Действие“ към правата на ЛГБТИ в контекста на сложния трансграничен семеен случай и подобряването на правата на ЛГБТИ хората в България.

Източници: 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *