Мартин Лутър Кинг

Американски обществен деец, лидер на движението за граждански права в САЩ и автор на прочутата реч „Имам една мечта“.

Мартин Лутър Кинг е бил пастор в църква в Монтгомъри, щата Алабама, САЩ. Там той се прочува сред своите съграждани с усилията си да сложи край на расовата сегрегация. Благодарение на силната си харизма, Лутър Кинг получава доверието и подкрепата на широк кръг от хора.

Бидейки вдъхновен от мирния и ненасилствен подход, който Махатма Ганди прилага по време на борбите за независимостта на Индия, Мартин Лутър Кинг следва примерът му при борбата за равни граждански права на чернокожото население. Илюстрация за това са действията на активиста по време на т.нар. „автобусен бойкот от Монтгомъри“ през 1955 година, когато цветнокожата гражданка Роза Паркс отказва да отстъпи седалката си в градския автобус на бял мъж. 

През 1963 година Мартин Лутър Кинг взима участие в демонстрация в Бирмингам, Великобритания, заради което бива изпратен в затвора. Там той пише писмо, което днес е известно като „Писмото от бирмингамския затвор“. В него Кинг разказва за себе си и какво го е накарало да инициира борба за равни граждански права. Благодарение на усилията на тогавашния президент на САЩ Джон Кенеди той бива помилван.

През 1964 година по време на марш, край статуята на Ейбрахам Линкълн, Кинг изнася речта “I have a dream”/„Имам една мечта“. По-късно тя става символ на борбата за права на чернокожите в Съединените американски щати. Заради силното послание през същата година Мартин Лутър Кинг е отличен с Нобелова награда за мир. 

През 1965 година активистът за граждански права отново инициира шествие, този път обаче то е в значително по-голям мащаб – от Селма до Монтгомъри. Причината била, че в Селма – малко градче в щата Калифорния – имало случаи на насилие срещу цветнокожи.

Това са само част от действията на Мартин Лутър Кинг, чиято единствена мечта била – „Да направи Америка отново велика“. Този път за всички.

Въпреки многобройните усилия и изречени слова, които безспорно довеждат до кардинална промяна в отношението на „белите“ спрямо „черните“ в САЩ, Мартин Лутър Кинг и Джон Ф. Кенеди губят животите си, убити от расисти.

Източник: https://www.biografiasyvidas.com/biografia/k/king.htm

Снимка: https://www.britannica.com/biography/Martin-Luther-King-Jr