Малала Юсуфзаи

Пакистанска активистка за правото на достъп до образование на момичетата и най-младата носителка на Нобелова награда.

Малала Юсуфзаи (1997 г. -) е млада дама, която се застъпва за правото на достъп до образование на момичета в Пакистан. През 2009 година тя започва да пише за блога на BBC, където редовно разказва за системата на образование в родината си. В началото тя пише под псевдоним в опит да остане анонимна. Въпреки, че след време самоличността ѝ става публична, тя продължава да споделя мислите си, насърчавана от своя баща.

През 2012 г., когато е само на 15 години, Малала е простреляна от двама мъже талибани заради критиките, които отправя по отношение на ограничения достъп до образование на момичетата в Пакистан.

Куршумите за малко да я убият, но за щастие Малала успява да се възстанови напълно. Малко след инцидентът тя решава да продължи да се бори за своята кауза.

През 2013 г. тя и баща ѝ основават фонд „Малала“, който цели да повиши осведомеността за проблема, както и да насърчи младите пакистански момичета да се борят за правото им на образование.

След покушението срещу себе си, Малала казва, че единственият начин за постигане на  мир и разбирателство и край на войната в региона е чрез диалог с екстремистите. 

На 17-годишна възраст Малала Юсуфзаи е одостоена с Нобелова награда за мир, с което става най-младата носителка на престижното отличие.